Economics

„GAS NATURAL FENOSA” RESPINGE INFORMAŢIA DESPRE VÂNZAREA COMPANIILOR SALE DIN MOLDOVA

19 january, 2018

Informaţia apărută în presă precum că „Gas Natural Fenosa Group” şi-a vândut întreprinderile din Moldova nu este adevărată. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta anunţă serviciul de presă al „Gas Natural Fenosa” în Moldova, însă recunoaşte că în ultimii ani multe companii străine şi-au exprimat interesul pentru o asemenea achiziţie.

Compania afirmă că și-a menținut interesul său în Moldova, deși această regiune nu se regăsește printre ariile sale strategice, unde grupul își dezvoltă afacerea sa integrală în gaz și electricitate.

„Stabilitatea climatului de afaceri și respectarea cadrului legal în vigoare sunt esențiale pentru a menține atractivă o țară pentru oricare investitor internațional”, menţionează autorii comunicatului şi amintesc că „Gas Natural Fenosa” a inițiat în luna august 2015 un proces de arbitraj internațional contra Republicii Moldova din cauza acumulării devierilor financiare netransferate în tarif (82 mil. euro).

Totodată, în luna mai 2017, compania a prezentat o reclamație Comunității Energetice împotriva Moldovei, fiind deschisă o cauză preliminară de soluționare a litigiilor.

„Gas Natural Fenosa” subliniază că „își dorește un dialog constructiv, care ar permite găsirea unor soluții de comun acord pentru restabilirea încrederii și credibilității în autoritățile moldovenești”.

„Gas Natural Fenosa” este prezentă pe piaţa Moldovei din anul 2000 şi deserveşte peste 800 mii de clienţi prin intermediul companiilor „RED Union Fenosa” şi „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie”, care distribuie şi vând energie electrică în centrul şi la sudul Moldovei, inclusiv în Chişinău.

În ultimii ani, compania a avut mai multe situații de conflict cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în principal cu privire la tarifele la energia electrică pentru consumatori. Ea consideră că tarifele nu includ toate cheltuielile pentru distribuția și furnizarea energiei electrice, precum și deviațiile financiare cauzate de fluctuațiile cursului de schimb al leului în raport cu dolarul american.

Add Comment

Add Comment

  • name
  • email
  • message
Thanks!
Your comment will be published after administrator approval.