Economie

SINDICATELE ȘI PATRONATELE NU SUSȚIN MAJORAREA CONTRIBUȚIILOR LA FONDURILE DE ASIGURĂRI ÎN MEDICINĂ

10 decembrie, 2013

Reprezentanții sindicatelor și patronatelor nu sprijină proiectul guvernului de majorare a contribuțiilor achitate de angajați la fondul de asigurări în medicină pentru anul 2014. Anunțul a fost făcut în cadrul dezbaterilor publice asupra politicii bugetar-fiscale.

Potrivit agenției ”INFOTAG”, președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect, Alexandru Slusari a fost de părere că, asemenea măsuri vor avea drept rezultat ”consolidarea businessului ilegal, iar statul nu va câștiga nimic”.

”În ultimii 10 ani, bugetul asigurărilor de asistență medicală a crescut de la 1 mlrd. la 4 mlrd. lei, dar salariile lucrătorilor din domeniul medical nu au crescut nici măcar de două ori. Majorarea contribuțiilor nu are nimic în comun cu situația reală din țară, deoarece noi contribuim la creșterea operațiunilor ilegale. Acest impozit va cădea pe umerii contribuabililor conștiincioși. Cei, care au muncit onest vor plăti mai mult, pentru că povara asupra businessului legal va crește, iar agenții ilegali vor continua să se eschiveze de la plăți. Mulți vor prefera să se retragă în sectorul ilegal decât să se conformeze deciziei autorităților”, a declarat preşedintele UniAgroProtect.

Slusari s-a arătat convins că, autoritățile ”abordează într-o manieră pasivă rezolvarea problemelor statale, preferând să povestească că problemele vor fi rezolvate în curând”. ”Când se va sfârși acest serial cu TVA de 8% la produsele agricole primare și la zahăr? Este pur și simplu, o ”Santa Barbara”. Suficient timp ne-ați asigurat că veți adopta această lege în timpul apropiat, acum lucrurile stau pe loc”, s-a indignat Slusari.

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, a dat asigurări că autoritățile ”fac tot posibilul ca să rezolve această problemă și în curând va avea loc o întrevedere separată în privinţa acestei chestiuni”.

Legislatorii de opoziție le-au luat apărarea sindicatelor și patronatelor, spunând că autoritățile ”nu au dreptul moral să majoreze contribuțiile pentru asigurările de asistență medicală”.

”Chiar dacă bugetul crește, cetățenii nu simt rezultate. Toate majorările sunt doar pe hârtie și acesta este ”meritul” Ministerului Finanțelor, care a pus în aplicare asemenea trucuri”, a opinat comunista Oxana Domenti, vicepreședinta Comisiei pentru economie, buget și finanțe.

Participanții la dezbateri au discutat și despre majorarea accizelor la produsele petroliere. În opinia președintei Asociației Expeditorilor și Brokerilor, Natalia Lipscaia, ”acest pas se va solda, în mod inevitabil, cu scumpirea serviciilor prestate de transportatorii cu autocamioane de mare tonaj”.

”Guvernul lovește în companiile locale în favoarea celor străine. Competitivitatea agenților moldoveni se va micșora și ca să ne opunem acestui fapt, propunem instituirea vinietei pentru mașinile de mare tonaj străine, care intră în Moldova. Astfel îi vom egala în drepturi pe potențialii transportatori”, a spus Lipscaia.

În opinia sa, ”dacă transportatorii moldoveni cumpără vinieta și achită taxa rutieră la intrarea în țările din Uniunea Europeană, atunci și cetățenii străini trebuie să se conformeze acestor măsuri”.

”Aceștia însă au prioritate în raport cu agenții economici din RM. Ei nu plătesc vinieta și se bucură de bunăvoința mai mare a autorităților decât companiile locale”, este convinsă șefa asociației.

”INFOTAG” precizează: Proiectul politicii bugetar-fiscale a fost aprobat de guvern, dar nu a ajuns să fie discutat în ședința în plen a parlamentului. Deputații speră că vor reuși să-l adopte până în anul 2014. Printre punctele esențiale ale proiectului se numără revenirea la TVA de 8% la produsele agricole primare și la zahăr, mărirea accizelor la produsele petroliere, la produsele alcoolice și la articolele de tutungerie.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.