Economie

EXPERT: MOLDOVA VA SEMNA NOUL MEMORANDUM CU FMI, INDIFERENT DE DIVERGENŢELE ÎN PRIVINŢA TVA

30 ianuarie, 2014

„Mărimea cotei TVA în agricultură este cauza divergenţelor în cadrul negocierilor experţilor Misiunii FMI cu guvernul Moldovei, dar în orice caz noul Memorandum va fi semnat”, este convinsă directorul adjunct al Centrului pentru Studii Strategice şi Reforme, doctorul în ştiinţe economice Elena Gorelova.

Aceasta a relatat corespondentului „INFOTAG” că FMI pur şi simplu nu are altă opţiune decât să semneze un nou program de colaborare, chiar dacă guvernul Moldovei nu va accepta să majoreze cota TVA în agricultură de la 8% la standardele 20%.

„Fondul susţine acest guvern în decursul ultimilor cinci ani şi încetarea colaborării îi va pune într-o situaţie indecisă pe ceilalţi donatori, care investesc în Moldova”, consideră dumneaei.

Gorelova a amintit că solicitarea de 20% TVA pentru toţi producătorii este o cerinţă standard a FMI pentru toate ţările cu care conlucrează, şi nu una „stabilită doar pentru Republica Moldova”.

„FMI corect presupune că toţi agenţii economici, indiferent de caracterul activităţii, trebuie să activeze în condiţii egale. Dar în realitatea noastră, în condiţiile în care ramura agriculturii a trecut printr-o secetă extrem de grea, preţurile pentru motorină constant cresc, iar Fondul subvenţionării de 500 mil. lei este extrem de mic, guvernul Republicii Moldova a mers în întâmpinarea ţăranilor şi fermierilor, micşorând povara fiscală. FMI nu salută aceste decizii. Din cauza acestui subiect şi au loc aceste disonanţe. Care va fi rezultatul vom afla abia în martie, când va fi semnat Programul”, consideră expertul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.