Economie

BENEFICIARII PROGRAMULUI ”PARE 1+1” APRECIAZĂ SUSȚINEREA STATULUI ÎN DEZVOLTAREA AFACERILOR ÎN MEDIUL RURAL

31 ianuarie, 2014

Beneficiarii Programului ”PARE 1+1” apreciază susținerea acordată de autorități în vederea atragerii remitențelor în economia Republicii Moldova și dezvoltarea afacerilor în mediul rural. Programul prevede că la un leu investit, provenit din remitențe, statul mai acordă încă un leu. Suma maximă oferită este de 200 mii de lei.

Solicitată de reporterul ”INFOTAG”, Zinaida Cotelea, din satul Răciula, raionul Călărași, a menționat că având susținerea financiară a proiectului, în acest an în sat va fi deschisă o brutărie, care va asigura atât locuitorii satului, cât și cei din satele învecinate cu produse de panificație.

”Investițiile în această afacere se ridică la peste 400 mii de lei, dintre care 200 mii de lei au fost acordate în cadrul proiectului. Banii au fost investiți în modernizarea încăperii și în procurarea utilajului. Sperăm că până la sărbătorile de Paști vom reuși să deschidem brutăria, care va permite crearea a cel puțin patru noi locuri de muncă. Produsele vor fi de calitate, va fi implementată tehnologia italiană, iar prețurile vor fi accesibile pentru cumpărători”, a spus sursa citată.

Zinaida Cotelea susține că timp de mai mulți ani, împreună cu soțul și cei trei copii, a lucrat în Italia, iar invesițiile acumulate pe parcurs au fost direcționate spre întreținerea a două magazine alimentare din sat.

”Ulterior, ne-am gândit să mai dezvoltăm o afacere care i-ar determina pe copiii noștri să revină din străinătate și să muncească acasă. Am reușit parțial acest lucru, având în vedere că feciorul a revenit cu familia în sat. Acum trebuie să îndemnăm și fiicele să procedeze la fel. Pe parcursul acestor ani ne-am convins că cel mai bine te regăsești la tine acasă”, este convinsă Zinaida Cotelea.

Ion Purcel din satul Hirova, raionul Călărași, de asemenea, a beneficiat de 200 mii de lei în cadrul programului, bani pe care i-a investit în procurarea utilajului și tehnicii agricole, necesare pentru cultivarea viței de vie.

”Sunt specialist în cultivarea viței de vie și împreună cu feciorul, care lucrează peste hotare, am decis să investim anume în acest domeniu. Pe cele 5 ha de teren pe care le deținem am plantat viță de vie cu soiuri de masă. Din sursele proiectului am achiziționat un minitractor japonez cu toate agregatele necesare care ne permite să prelucrăm solul între rândurile de viță de vie, să strângem crengile și să transportăm strugurii de masă. Asta ne permite să micșorăm lucrul manual în vie”, a relatat pentru ”INFOTAG” Ion Purcel, care speră că după ce via va începe să dea roadă investițiile vor fi recuperate pe parcursul a circa 5 ani.

Un alt beneficiar, Vilen Cebotari, a reușit să dezvolte lângă satul Peresecina, r-n Orhei, o crescătorie de melci.

”La început a fost ideea. Având o idee reușită este mai simplu să găsești bani, iar investițiile se recuperează mai rapid. După ce am gustat melci cumpărați de la un supermarket din Franța am decis să deschid o crescătorie de melci în Moldova. Am avut nevoie de aproape doi ani pentru a obține experiență în domeniu și a recurge ulterior la acest pas”, a spus Cebotari, care a obținut de la stat 200 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii.

Potrivit lui, practic întreaga producție este exportată în Europa.

”Anul trecut am exportat în jur de 1,5 tone de melci. În acest an, cifra va crește de două sau trei ori”, a spus omul de afaceri, precizând că și în Moldova sunt câteva restaurante care manifestă interes față de acest produs.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.01.31 16:20 Cristi
    Mult succes si bafta beneficiarilor.
  2. 2014.01.31 16:30 alina
    Bravo oamenilor care dau dovada de initiativa si nu se tem de greutati.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.