Economie

SOCIALIŞTII AU ÎNREGISTRAT UN PROIECT DE LEGE CU PRIVIRE LA DEMITEREA DIN FUNCŢIE A GUVERNATORULUI BNM, DORIN DRĂGUŢANU

13 februarie, 2014

Partidul Socialiştilor (PSRM) propune eliberarea din funcţie a guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, în legătură cu situaţia dezastruoasă din sectorul bancar. O propunere corespunzătoare a fost înaintată miercuri de liderul partidului, Igor Dodon, în cadrul şedinţei Comisiei pentru economie, buget şi finanţe.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, deputatul a spus că „PSRM a înregistrat un proiect corespunzător în parlament şi aşteaptă de la Drăguţanu demisia din proprie iniţiativă, în caz contrar acest pas îl va face parlamentul”.

„Am avertizat cu ce se vor termina jocurile pe piaţa financiară şi poftim rezultatele. Anume Drăguţanu a provocat deprecierea leului faţă de moneda unică europeană. Propunem soluţii, dar nu ascultaţi pe nimeni”, a menţionat Dodon.

Drăguţanu, însă, a comunicat că „deprecierea leului se datorează situaţiei macroeconomice din lume, şi nu unor anumite probleme din Moldova”.

„Dacă cineva consideră că poziţia leului poate fi păstrată al un anumit nivel prin intermediul cheltuielii rezervelor valutare, atunci aceasta este o decizie temporară. Rezervele noastre valutare sunt la un nivel maxim, însă imixtiunea masivă şi abuzivă va duce la pierderea rezervelor, după ce din nou va trebui să modificăm cursul de schimb. Considerăm că este mai raţional să reglementăm treptat cursul”, a spus guvernatorul.

Deputatul democrat, secretarul comisiei, Valeriu Guma, i-a luat apărarea şefului BNM, spunând că „Dodon nu se gândeşte la consecinţe, deoarece demiterea lui Drăguţanu va duce la haos pe piaţa valutară”.

După lungi dezbateri, necesitatea examinării proiectului a fost supusă votului, însă nu a acumulat numărul necesar de voturi.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.