Economie

VALERIU LAZĂR: DOAR SPORIREA COMPETITIVITĂŢII POATE SCOATE MOLDOVA DIN CATEGORIA ŢĂRILOR DIN LUMEA A TREIA

20 iunie, 2014

Beneficiile Acordului de Liber Schimb au fost reliefate la Forumul Uniunea Europeană – Republica Moldova, care se desfăşoară pe 19-20 iunie la Bălţi, participanţii afirmând că fără o creştere a competitivităţii economice, riscăm să rămânem în „categoria ţărilor din lumea a treia”.

Potrivit reporterului agenţiei „INFOTAG”, Acordului de Liber Schimb - inclus în Acordul de Asociere cu UE, care va fi semnat pe 27 iunie – i-a fost dedicată o sesiune specială în cadrul forumului.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a semnalat că Republica Moldova „are un handicap de competitivitate”.

„Competitivitate este o noţiune foarte complexă. Ţine şi de calitatea instituţiilor publice și a sectorului privat. Doar sporirea competitivităţii ne poate scoate din categoria ţărilor din lumea a treia”, consideră Lazăr.

Referindu-se la temerile că Rusia şi-ar putea închide piaţa pentru produsele moldoveneşti după semnarea Acordului de Asociere, ministrul a afirmat că „provocările nu vin din zona economicului, ci din zona politicului”, subliniind că autorităţile de la Chişinău se află în dialog permanent cu partenerii tradiţionali.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a afirmat că este greşit să se vorbească despre „pericolul” integrării europene. În opinia sa, RM nu are altă alternativă pentru parcursul european „în condiţiile în care venim dintr-un sistem falimentar şi dorim un alt sistem care să ne ajute să prosperăm”.

„Şansa noastră este să ne încadrăm într-un sistem economic bazat pe competitivitate. Dacă nu ne vom spori competitivitatea, vom falimenta”, a avertizat Bumacov.

Mai mult, ministrul a apreciat că „totul este în mişcare” şi s-a arătat sigur că „va sosi timpul când şi Federaţia Rusă îşi va dori să devină membră a UE”.

„Cred că acest lucru se va întâmpla. Îmi amintesc că în 2001, când negociam acordul cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), eram numiţi trădători, ca ulterior Federaţia Rusă să fie susţinută de RM ca să adere la această organizație. Cred că noi vom susţine Federaţia Rusă când va sosi timpul să devină şi membru al UE”, a spus cu ironie Bumacov.

Singurul care a criticat Acordul de Liber Schimb, cerând renegocierea acestuia, a fost expertul economic Visarion Ceşuev. El a afirmat că documentul oferă „doar cuvinte”, în timp ce Uniunea Vamală, formată din Rusia, Belarus şi Kazahstan, oferă „certitudine”.

Fostul premier Ion Sturza a menționat că „Acordul este asimetric şi a fost negociat în beneficiul RM”, oferindu-ni-se o perioadă de tranziţie pentru a ne acomoda la rigorile pieţei europene.

În context, Sturza s-a referit la provocările cu care se confruntă mediul de afaceri, între care calitatea businessului, a managementului, a politicii corporatiste.

El a afirmat că, spre deosebire de unii politicieni, nu se teme de închiderea pieţei estice, arătând că „până la urmă, piaţa estică înseamnă şi China şi India şi Indonezia”

„Trebuie să avem ce oferi, piaţă vom găsi întotdeauna”, a punctat Sturza.

Europarlamentarul german Axel Schafer va afirmat că, săptămâna viitoare, legislativul din ţara sa va discuta despre acordarea unei perspective europene RM.

„Parlamentul german va cere guvernului să sprijine guvernul Republicii Moldova în implementarea Acordul de Asociere şi a celui de Liber Schimb”, a spus oficialul german.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.