Economie

​EXPERŢI CRITICĂ GUVERNAREA PENTRU LIPSA UNUI PLAN DE ACŢIUNI DE IMPLEMENTARE A ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE

16 iulie, 2014

Economistul Mihail Poisic, cunoscut în Moldova, a criticat guvernarea pentru că „nu are un plan de acţiuni de implementare a Acordului de Asociere RM-UE”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel expertul a declarat miercuri, în cadrul mesei rotunde cu genericul „Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și alegerile parlamentare din Moldova”, organizată la Chişinău de Institutului American din Ucraina.

Economistul a subliniat că una din cele mai importante probleme, care trebuie rezolvate după ratificarea Acordului, este certificarea produselor moldoveneşti în conformitate cu standardele europene.

„Cu regret, nimeni nu are o soluţie, şi se pare că nimeni nu s-a gândit la aceasta. Nu avem o industrie dezvoltată, am rămas la „asamblarea manuală”. Agricultura este costisitoare şi necompetitivă. În RM este un nivel foarte scăzut de tehnologii în agricultură, iar subvenţiile sunt de 25 euro/ha, în timp ce în ţările UE – 250 euro. Cum pot concura producătorii moldoveni?! Ne aflăm într-o situaţie când 90% din lapte şi 70% din produsele din carne sunt fabricate de producători particulari, aceeaşi situaţie există şi în privinţa strugurilor. Această producţie nu poate fi certificată conform standardelor UE. Cum o vom exporta?!”, a întrebat retoric Poisic.

În opinia sa, după semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova riscă să piardă piaţa Rusiei, care este una de bază pentru produsele agricole. Potrivit lui, relaţiile economice RM-FR au trei variante de dezvoltare:

- Moldova continuă să facă comerţ cu Rusia în cadrul Zonei de comerţ liber din CSI;

- Rusia renunţă la comerţul în cadrul Zonei de comerţ liber şi trece la standardele WTO. Aceasta va însemna introducerea taxelor pentru mărfurile moldoveneşti de 10%, iar cele din urmă şi fără taxe sunt la limita competitivităţii;

- Rusia va aplica embargo şi va închide complet piaţa sa pentru mărfurile moldoveneşti.

Expertul şi-a exprimat temerile că Rusia a început să aplice varianta a treia, care „va deveni una catastrofală”.

Politologul Vitalie Andrievschi, însă, este de altă părere, remarcând că „mărfurile moldoveneşti trebuie să devină competitive, nu să spere că piaţa rusă va înghiţi totul”.

„Dacă vom avea o astfel de atitudine atunci cu fiece an vom deveni tot mai înapoiaţi şi peste câţiva ani vom pierde şi piaţa CSI. Nu trebuie să aşteptăm, procesul de producere trebuie modernizat, iar calitatea produselor sporită. Atunci mărfurile noastre vor fi solicitate pe toate pieţele!”, a spus Andrievschi.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.