Economie

​MOLDOVA FRUCT POARTĂ NEGOCIERI CU KIEV ŞI BUCUREŞTI PENTRU LIVRAREA MERELOR ÎN REŢELE COMERCIALE ŞI PENTRU PRELUCRARE

28 iulie, 2014

Reprezentanţii Asociaţiei Moldova Fruct luni au plecat la Kiev pentru a purta negocieri în privinţa livrărilor de mere moldoveneşti în mari reţele comerciale din Ucraina.

Preşedintele Uniunii Republicane UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a comunicat agenţiei „INFOTAG” că o altă delegaţie va desfăşura joi, 31 iulie, o întrevedere în România cu potenţiali cumpărători de mere moldoveneşti, atât pentru consum curent, cât şi pentru prelucrare.

„În paralel, elaborăm un regulament special de procurare a 5 mii de mere din banii alocaţi pentru procurarea fructelor pentru şcoli şi armată. Desigur este greu, dar vom lucra în regim sporit. Cel mai important acum sunt compensările, pe care trebuie să le obţinem pentru producătorii de fructe pentru fiecare kilogram vândut de mere sau prune”, a explicat Slusari.

El a spus că compensaţiile sunt „sarcina numărul unu”, menţionând că „trebuie de luptat pentru veniturile fiecărui fermier, pentru a-i ajuta să supravieţuiască toamna”.

„Acum trecem prin cel mai dificil moment pentru agricultori din ultimii opt ani. Toţi conştientizează că decizia Rusiei de sistare a importului de fructe şi legume este una politică. Şi acum politica agricolă incorectă din ultimii zece ani loveşte dureros în agricultori, nu în cei ce au desfăşurat-o”, a spus el.

Vorbind despre posibilitatea de a exporta merele moldoveneşti în Ucraina, Alexandru Slusari, a spus că piaţa ucraineană nu poate înlocui pe deplin piaţa rusească.

„Ucraina nu se asigură complet cu mere şi importă anual circa 300 mii tone, preponderent din Polonia. Se importă în general pentru consumatorii din zona de centru şi est, dar în anul curent în zona de vest a Ucrainei multe livezi au îngheţat. De aceea există şanse de a exporta în Ucraina măcar 30 mii tone”, a spus Slusari.

Preşedintele UniAgroProtect a atras atenţie la faptul că anterior vameşii din Ucraina neoficial majorau taxele, însă acum există o înţelegere la nivel de guverne privind lichidarea acestei probleme.

„Dacă această iniţiativă se va încununa cu succes vom putea susţine aproximativ 100 de fermieri. Cu toate că, desigur, piaţa românească este foarte promiţătoare pentru mere. Iar în Ucraina ar fi mai bine să exportăm piersice şi struguri”, a conchis preşedintele Uniunii UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.07.28 14:10 Pavel
    In Ukraina piata este mare...
  2. 2014.07.30 13:29 Marc
    Macar cu pretul 5-7 lei un kilogram...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.