Economie

​DIN 1 SEPTEMBRIE MOLDOVA VA PRIMI GAZE ROMÂNEŞTI – IURIE LEANCĂ

28 august, 2014

Din 1 septembrie gazele româneşti, deocamdată în cantităţi mici, vor „trece” Prutul, sporind astfel securitatea energetică a Moldovei. Astfel a declarat în ajun Prim-ministrul Iurie Leancă la ceremonia de inaugurare a gazoductului Ungheni-Iaşi.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, Premierul a spus că peste cel mult doi ani Moldova va avea un sistem sigur de interconectare, şi va putea alege unde este mai avantajos de procurat gaze – în Est sau în Vest.

„Vreau să menționez că aceste proiecte nu sunt îndreptate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova, a consumatorilor. Asta inseamna ca vom fi mult mai siguri ca nimeni nu va putea sa ne creeze probleme, sa ne ameninte”, a menţionat Leancă.

Potrivit Premierului român, Victor Ponta, pentru România nu este nimic mai important decât ca Moldova să fie alături de Europa.

„Împreună suntem mai puternici. Moldova și România ca să fie cu adevărat independente au nevoie și de energie. Împreună putem să fim cu adevărat independenți și împreună putem să fim respectați pentru asta”, a spus el.

Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger, a declarat că acest proiect este important nu doar pentru cele două ţări vecine, dar şi pentru Europa.

„Integrarea Republicii Moldova în infrastructura noastră energetică este foarte importantă, adică asigurarea conexiunii pe plan energetic între Republica Moldova și România în această regiune. Vom continua și cu alți pași, ne vom extinde și pe domeniul energiei electrice și a gazului. Vom asigura modernizarea acestor rețele pentru a asigura cel mai înalt nivel al independenței în domeniul energetic”, a spus oficialul european.

„INFOTAG” precizează: Gazoductul Iaşi - Ungheni este un proiect de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale dintre Republica Moldova şi România. Costul total al proiectului este de 26 mil. de euro, dintre care șapte milioane constituie un grant din partea Uniunii Europene. Gazoductul, cu lungimea totală de 43,2 km, are o capacitate de 1,5 mlrd. de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 mil. de metri cubi pe an.

Următoarea etapă a proiectului prevede construirea conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Operatori ai gazoductului sunt Vestmoldtransgaz – Moldova şi Transgaz – România, care recent au semnat un acord de gestionare comună a obiectului şi interconectare a sistemelor de gazificare ale celor două state.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.08.28 13:27 Tim
    Trebuie cat mai urgent sa scapam de dependenta gazelor rusesti.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.