Economie

​MINISTRUL ECONOMIEI: RM NU VA RĂSPUNDE CU ACEEAȘI MONEDĂ LA DECIZIA RUSIEI DE A APLICA TAXE VAMALE

10 septembrie, 2014

Federația Rusă încalcă prevederile Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova prin aplicarea taxelor vamale la importul produselor moldovenești. Moldova, însă, nu intenționează să încalce angajamentele pe care le are în raport cu Rusia și să aplice măsuri similare. Despre aceasta a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă vice-premierul, ministrul Economiei, Andrian Candu.

Potrivit agenției ”INFOTAG”, ministrul a precizat că subiectul va fi discutat la Consiliul economic al CSI, pe data de 26 septembrie la Moscova, precizând că deja au fost demarate consultările cu alți colegi din CSI, dar și din UE.

”Rusia încalcă atât prevederile Acordului de Liber Schimb cu CSI, cât și a regulile stabilite de Organizația Mondială a Comerțului. Suntem implicați la moment într-un proces intens de discuții cu toate părțile. Cert este că noi nu vom lua măsuri împotriva cuiva, mai ales dacă aceste măsuri ar urma să afecteze și consumatorul local. A veni cu astfel de măsuri, înseamnă ca prețurile la unele produse să crească, sau acestea chiar să nu se regăsească pe rafturi. Acest lucru indiscutabil va afecta consumatorul, care în secolul 21 trebuie să beneficiere de drepturile sale. De aceea, noi nu vom aplica contramăsuri împotriva F.Ruse”, a spus Candu.

Potrivit lui, Moldova nu și-a epuizat încă toate argumentele pentru a convinge Rusia că măsurile luate sunt pur politice și nu au niciun fundament economic.

Andrian Candu a menționat că Moldova nu este singura țară față de care Rusia impune embargouri, precizând că Rusia a interzis și importul produselor din UE pe piața sa.

”Nu suntem singuri și am putea să ne unim eforturile pentru a face față acestei situații”, a spus Candu.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a accentuat angajamentul UE pentru susținerea unui sistem bazat pe reguli, precizând că aceasta este o garanție a stabilității.

”INFOTAG” precizează: Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat pe 1 august un decret privind introducerea de taxe vamale produselor importate din Republica Moldova nivelul tarifelor unice ale Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan). Decizia a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014. Moscova a avertizat anterior Chișinăul că ar putea să renunțe la regimul de liber-schimb din cadrul CSI în raport cu Moldova, după ce aceasta a ratificat și semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.