Economie

​NEMULȚUMIRILE PREMIERULUI PRIVIND MAJORAREA PREȚURILOR LA PRODUSELE PETROLIERE SUNT JUSTIFICATE – OPINIA EXPERȚILOR

01 octombrie, 2014

„Nemulțumirile premierului Iurie Leancă privind majorarea prețurilor la produsele petroliere în Republica Moldova, în condițiile în care acestea scad pe piețele internaționale, sunt pe deplin justificate”, consideră expertul în domeniul energetic din cadrul IDIS „Viitorul”, Ion Muntean.

Solicitat de reporterul „INFOTAG”, expertul a menționat că pe piețele internaționale prețurile sunt în scădere din luna iunie curent cu circa 17%, precizând că scăderea este una semnificativă.

„De fapt, situația este una tipică pentru RM. Nu este prima dată când companiile petroliere încearcă să profite de anumite schimbări sau evoluții de pe piața financiară din RM și ridică nejustificat prețurile. Asta demonstrează că instituțiile de stat nu au suficiente pârghii pentru a monitoriza corect activitatea acestor companii”, a spus expertul.

Potrivit lui, deși companiile petroliere justifică majorarea prețurilor prin deprecierea leului față de dolar, această depreciere nu a fost atât de semnificativă.

„Deprecierea leului a avut loc în ultimele două luni, dar descreșterea prețurilor la produsele petroliere pe piața internațională are loc din luna iunie. Prin urmare, ponderea deprecierii leului este mai mică decât ponderea micșorări prețurilor pe piețele internaționale”, a spus expertul.

El consideră că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică trebuie să evalueze mai atent aceste evoluții, iar calculele trebuie să arate că prețurile nu trebuie să crească, dar să scadă.

„Este corect că piața petrolieră din RM este liberalizată, dar ANRE are suficiente instrumente pentru a evita majorarea prețurilor la produsele petroliere”, a spus Muntean.

Președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, de asemenea, consideră că nemulţumirile Premierului sunt justificate, însă întârziate.

„Ultima majorare cu 30 de bani a prețurilor la produsele petroliere a avut loc acum două săptămâni. Noi am aşteptat o reacție mai promptă din partea autorităților. De fapt, Premierul a repetat ceea ce noi am spus chiar în ziua în care s-au majorat prețurile. Nu există motive pentru majorare. Acum două săptămâni noi trebuia să achităm cu 60-70 de bani mai puțin pentru produsele petroliere”, a precizat pentru „INFOTAG”, președintele UniAgroProtect.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.01 12:28 Leroi
    Vina estecursu leului, el este foarte so foarte slab...
  2. 2014.10.01 12:30 Horia
    dace fre eftina solearca trebue sa stabileasca leu!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.