Economie

​ÎN ULTIMII PATRU ANI REPUBLICA MOLDOVA A ÎNREGISTRAT O CREȘTERE ECONOMICĂ CUMULATIVĂ DE 24% - ANDRIAN CANDU

01 octombrie, 2014

„În ultimii patru ani, de când Ministerul Economiei este condus de echipa Partidului Democrat, Republica Moldova a înregistrat o creștere economică cumulativă de 24%”, a declarat marți, ministrul Economiei, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă la care a prezentat raportul de activitate al ministerului.

Potrivit agenției „INFOTAG”, ministrul a informat că numai în anul 2013, un an de criză, Moldova a înregistrat o creștere economică de 8,9%, calificând-o drept una impresionantă, în condițiile în care țările din regiune se bucură să aibă o creștere de maximum 2-3%.

„Creșterea economică constantă a Moldovei, în pofida crizelor din regiune, reprezintă una din cele mai importante reușite ale Ministerului Economiei”, a spus Andrian Candu, numind instituția pe care o conduce drept un „Guvern în Guvern”, având în vedere că aceasta are mai multe structuri subordonate și se ocupă de numeroase probleme de ordin economic.

Potrivit lui, creșterea economică se răsfrânge prin creșteri de salarii, majorarea locurilor de muncă, menținerea la un nivel acceptabil a creșterii prețurilor. „Numai pe parcursul unui an de zile au fost create 48 de mii de locuri de muncă”, a spus Candu.

În opinia lui, creșterea economică constantă a fost posibilă și datorită atragerii investițiilor străine, dezvoltării parteneriatelor cu instituțiile financiare internaționale, susținerii afacerilor, promovării culturii antreprenoriale.

„Moldova nu ar trebui să se bazeze doar pe creșterea agriculturii, deoarece aceasta nu este durabilă. Creșterea economică trebuie să se baze în special pe investiții străine directe, dar și pe industria prelucrătoare”, a menționat ministrul.

Potrivit lui, Moldova este o țară atractivă din punct de vedere a legislației fiscale, fapt confirmat și prin raportul Doing Business.

„În ultimii ani, deschiderea unei afaceri a devenit mai simplă, dar noi ne dorim mai mult. Vrem ca lansarea unei afaceri să fie cât mai simplă, începând de la crearea ei și până la desfășurarea activității. Trebuie să ajungem în momentul când un întreprinzător să-și poată înregistra afacerea și deschide un cont bancar de acasă. Dezvoltarea mediului de afaceri este un element foarte important pentru menținerea trendului de creștere economică”, a spus Candu.

Ministrul afirmă că un succes incontestabil din anul 2014, reprezintă avansarea Republicii Moldova în parcursul său european, un moment important în acest sens fiind semnarea Acordului privind instituirea Zonei de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi UE.

„Deschiderea pieței UE pentru produsele moldovenești a devenit posibilă ca urmare a unei munci în echipă din ultimii trei ani, 80% dintre care a revenit Ministerului Economiei”, a precizat Andrian Candu.

Andrian Candu a evidențiat necesitatea accelerării procesului de diversificare a resurselor energetice.

„Vorbim despre construcția a cinci linii de transmisie cu Uniunea Europeană, dar și extinderea gazoductului magistral care va permite importul de gaze naturale din România. Vrem să aducem concurența pe piața gazelor naturale, dar și să avem siguranța că acest gaz va ajunge oricând la consumator”, a spus ministrul.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.02 13:01 Ana
    Noi trebue sa preghetim la timp...
  2. 2014.10.02 13:08 Boris
    El face tot fara souri! Bravo, asa si trebue!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.