Economie

​MOLDOVA A REDUS DE DOUĂ ORI CONSUMUL DE ENERGIE ELECTRICĂ DIN UCRAINA

13 octombrie, 2014

Ucraina a livrat în Moldova la începutul lunii octombrie energie electrică în valoare de $43,485 mil., ceea ce este practic de două ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2013.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, ministrul Energeticii şi Industriei Cărbunelui din ţara vecină, Iuri Prodan, a explicat reducerea semnificativă a exportului prin deficitul de carburanţi pentru producerea energiei electrice, în primul rând, a cărbunelui, la termocentralele ucrainene.

Potrivit spuselor sale, rezervele existente de cărbune sunt suficiente pentru producerea a 70% din energia necesară ţării. De aceea, din 1 octombrie eliberarea acesteia în Europa a fost redusă considerabil, iar în Belarus a fost sistată.

Comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2013 exportul de energie electrică în echivalent bănesc s-a redus cu 6,2% ($27,378 mil.) – până la $411,958 mil.

Conform statisticii vamale, în septembrie Ucraina exportat energie electrică în valoare de $40,801 mil., inclusiv în Belarus — de $20,058 mil., Ungaria — de $14,939 mil., Moldova — de $4,717 mil., în alte ţări (Polonia, Slovacia şi România) – de $1,087 mil.

În Moldova energia electrică este livrată de compania „DTEK Vostokenergo”, care a semnat un contract anual cu Gas Natural Fenosa – Moldova. Preţul pentru energie este de 6,8 cenţi SUA pentru 1 kW/h.

Moldova produse 20-25% din energia consumată. Restul îl cumpără de la partenerul ucrainean şi CTE Cuciurgan, care aparţine grupului rus „Inter RAO UES”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.