Economie

​EXPERT-GRUP: CREȘTEREA ECONOMICĂ RECORD DIN 2013 NU VA AVEA CONTINUITATE ÎN URMĂTORII ANI

22 octombrie, 2014

Creșterea economică record din anul 2013, de 8,9%, nu va avea continuitate în următorii ani. Concluzia aparține experților Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” și se regăsește în studiul „Republica Moldova 2014: Raport de Stare a Ţării”, prezentat marți în cadrul celei de-a doua ediţii a Conferinţei anuale internaţionale „MACRO 2014: Making European integration work for people”.

Potrivit agenției „INFOTAG”, directorul „Expert-Grup”, unul din autorii studiului, Adrian Lupuşor a menționat că în următorii ani creşterea economică va fi de 3-4% anual, constituind doar jumătate din rata de 7-10% necesară pentru ca în 2040 nivelul de trai să ajungă la jumătatea nivelului din ţările est-europene.

Expertul a explicat că în anul 2013 creșterea economică s-a datorat evoluțiilor pozitive din agricultură, care s-a recuperat după seceta din anul 2012, dar și deprecierii leului.

„Aceşti factori însă nu vor putea fi înlocuiţi, prin urmare în următorii ani scăderea exporturilor, a consumului şi activitatea investiţională amorfă își vor lăsa amprenta asupra creşterii economice”, a spus el.

Potrivit lui Lupușor, alţi factori care subminează creşterea economică se referă la protejarea insuficientă a dreptului de proprietate, problemele din justiţie, climatul investiţional neprietenos, insuficienţa specialiştilor calificaţi, calitatea joasă a legislației, rolul excesiv al statului în economie, piaţa mică şi concurenţa slabă.

Autorii raportului mai afirmă că încetinirea creșterii economice din acest an este determinată și de situația economică nefavorabilă a principalilor parteneri economici ai RM, de creșterea lentă a investițiilor, precum și de restricţiile economice aplicate de Rusia şi scăderea remitenţelor.

Pentru a avansa și a reduce diferenţa de nivel de trai faţă de ţările din regiune, experții afirmă că este necesar de a realiza reforme structurale şi instituţionale profunde. De asemenea, este necesar de a dezvolta spiritul întreprinzător în rândul tinerei generații, redefinirea rolului statului în economie, accelerarea reformelor structurale, consolidarea instituțiilor democratice.

Participanții la conferință au atras atenția și asupra problemelor din cadrul sistemului de pensionare, precizând că acesta înregistrează un deficit continuu care crește de la an la an.

Potrivit experților, sistemul de pensionare este subminat atât de presiunea din partea veniturilor, cum ar fi baza impozabilă redusă din cauza ocupării informale și a răspândirii practicilor salariilor „în plic”, migrația populației apte de muncă, cât și de fenomenul de îmbătrânire a populației și multitudinea de pensii privilegiate.

Experții afirmă că nesoluționarea în timp util a problemelor din cadrul sistemului de pensionare creează un risc major de colaps al sistemului, care va avea repercusiuni asupra stabilității finanțelor publice.

Pentru ameliorarea situației, experții propun o reformă a sistemului public de pensionare, care ar include egalarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, ajustarea formulelor de calcul și indexare a pensiilor, reechilibrarea cuantumurilor contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, eliminarea pensiilor privilegiate și majorarea transparenței sistemului, diminuarea ocupării și remunerării informale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.