Economie

​DOCUMENTELE DE DARE/PRIMIRE ÎN EXPLOATARE A GAZODUCTULUI IAŞI-UNGHENI POT FI SEMNATE SĂPTĂMÂNA VIITOARE

30 octombrie, 2014

Vice-premierul, ministru al Economiei, Andrian Candu, a solicitat să-i fie prezentate actele de dare în primire și de dare în exploatare a gazoductului Iași-Ungheni, pentru a fi semnate deja săptămâna viitoare.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la serviciul de presă al Ministerului Economiei, el a declarat astfel în cadrul unei vizite în satul Zagarancea, raionul Ungheni, pentru a verificat în ce stadiu se află lucrările la gazoductul Iași- Ungheni.. Vicepremierul a fost însoţit de Secretarul de Stat, reprezentantul Ministerului Român al Energiei, Mihai Albulescu, și reprezentanții consorțiului Habau, care se ocupă de executarea lucrărilor.

Candu a fost informat că lucrările sunt „pe ultima sută de metri”, Reieşind din aceasta ministrul a solicitat să-i fie prezentate toate documentele ce vizează darea în exploatare a obiectului şi administrarea acestuia.

„99,9 la sută dintre lucrări au fost efectuate. Am solicitat să-mi fie aduse actele pentru a le semna săptămâna viitoare. Ulterior, compania Vestmoldtransgaz va solicita de la ANRE să-i fie acordată licența și să fie stabilit tariful pentru transportarea gazului”, a spus vicepremierul.

Potrivit lui Candu, în baza acestui pachet de documente va fi semnat contractul de furnizare cu o companie din România, care a venit cu o propunere avantajoasă pentru Moldova.

„Contractul de furnizare a gazului a fost negociat cu o companie din România. Am obținut un preț avantajos pentru țară. Imediat ce va fi semnat și acel contract, va începe livrarea prin acest gazoduct”, a dat asigurări ministrul.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi a început în august 2013, cu scopul de interconectare a sistemelor de gazificare ale Moldovei şi României. Costul total al proiectului este de 26 mil. euro. Lungimea – 43,2 km. Are o capacitate de 1,5 mlrd. de metri cubi de gaze, ceea ce va acoperi necesităţile RM. În prima etapă România va livra 50 mil. m3 pentru nevoile oraşului Ungheni.

Pe 27 august 2014, la ceremonia de dare în exploatare a gazoductului Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că „deja din 1 septembrie gazele româneşti, deocamdată în volum mic, vor trece Prutul şi vor spori securitatea energetică a Moldovei”.

Pentru gestionarea gazoductului şi acordarea serviciilor de transportare prin acesta a gazelor naturale Guvernul a creat la începutul anului o nouă întreprindere de stat Vestmoldtransgaz cu un capital social de 8 mil. lei. Se presupunea că întreprinderea îşi va începe activitatea după ce i se va da în administrare, la sfârşitul lunii iulie, a gazoductului şi Staţiei De Control.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.30 13:46 Simion
    50 mii de cuburi asta nu este volum de gaz, asta este numai miros de gaz natural...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.