Economie

​UCRAINA A REDUS APROAPE DUBLU LIVRĂRILE DE ENERGIE ELECTRICĂ ÎN MOLDOVA

21 noiembrie, 2014

Ucraina a livrat în Moldova al începutul lunii noiembrie 686,3 mil. kW/h de energie electrică, ceea ce este de 1,9 ori mai puţin decât în perioada similară din 2013.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la datele Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui a ţării vecine, în pofida acestui fapt Moldova rămâne cel mai mare consumator de energie electrică după Ungaria şi Belarus.

În echivalent bănesc Moldovei i-a fost livrată energie electrică de circa $47,4 mil.

Ministrul Energiei şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei, Iurie Prodan, a explicat reducerea substanţială a exportului de energie prin deficitul de combustibil pentru producerea energiei electrice, în primul rând a cărbunelui, la staţiile termoelectrice ucrainene.

Din această cauză, din 1 octombrie livrările acesteia în Europa s-au redus considerabil. Exportul de energie electrică în octombrie s-a redus de 1,9 ori, iar în Polonia şi Rusia nu se exportă deloc.

„INFOTAG” precizează: Moldova procură energie electrică de la compania ucraineană „DTEK Vostokenergo”, care are semnat un contract pe un an cu Gas Natural Fenosa – Moldova. Preţul pentru energie este de 6,8 cenţi SUA pentru 1 kW/h.

Moldova produce circa 20-25% din energia electrică consumată. Restul îl procură de la partenerul ucrainean şi CTE Cuciurgan, care aparţine gigantului „Inter RAO UES” (Rusia).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.11.24 01:35 ian
    a redus LA JUMATATE poate. si tot n-am inteles -- cei 686.3mn kWh [nu kW/h] au fost cumparati in Octombrie, nu?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.