Economie

​ANRCETI A AVERTIZAT DESPRE INADMISIBILITATEA DE FOLOSIRE ÎN MOLDOVA RADIOTELEFOANELE DECT 6.0

22 decembrie, 2014

Folosirea în Moldova a radiotelefoanelor fixe în standardul nord-american DECT 6.0 este interzisă. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, un avertisment în acest sens a fost răspândit de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Agenţia a motivat prin faptul că utilizarea acestor radiotelefoane afectează în mod direct funcționarea reţelelor de telefonie mobilă 3G şi calitatea serviciilor, fapt care prejudiciază interesele a zeci de mii de consumatori.

„Radiotelefoanele fixe în standardul DECT 6.0 sunt destinate pentru utilizare în ţările din America de Nord (frecvenţa de lucru a acestui standard este de 1920-1930 MHz, ea fiind utilizată pe continentul nord-american fără licență), standardul DECT 6.0 având un plan de frecvențe diferit de standardul european DECT. În Europa, inclusiv în Republica Moldova, frecvența dată este alocată în bază de licență operatorilor de telefonie mobilă pentru rețele 3G”, au explicat specialiştii agenţiei.

Potrivit lor, persoanele care utilizează radiotelefoane fixe în standardul DECT 6.0 riscă sancțiuni contravenţionale pentru producerea perturbațiilor prejudiciabile rețelelor publice de telefonie mobilă și împiedicarea funcţionării echipamentelor şi liniilor de telecomunicații. Pentru săvârşirea contravenţiilor menţionate, art. 251 al Codului Contravențional prevede aplicarea unor amenzi de până la 500 unităţi contravenţionale (10 000 lei).

ANRCETI îndeamnă doritorii de a achiziționa radiotelefoane fixe în standardul DECT să fie prudenți la efectuarea cumpărăturilor în magazine on-line americane (de ex: www.ebay.com), precum și la procurarea acestor terminale pe piața secundară din Republica Moldova, asigurându-se că aparatele respective nu utilizează standardul nord-american DECT 6.0.

Radiotelefoanele fixe în standardul european DECT achiziționate în ţările din Europa, inclusiv în magazinele autorizate din Republica Moldova, utilizează altă frecvență decât rețelele mobile 3G (frecvenţa de lucru a standardului DECT european: 1880-1900 MHz) și pot fi utilizate în Moldova fără careva restricții.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.