Economie

​EX-PREMIERUL ION STURZA FACE ALUZIE LA ACTE DE CORUPŢIE ÎN GUVERNUL IURIE LEANCĂ

24 decembrie, 2014

Fostul Prim-ministru Ion Sturza face aluzie la acte de corupţie în Guvernul Iurie Leancă. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta Sturza a scris pe pagina sa de facebook, comentând ultima decizie a Cabinetului de miniştri privind achitarea compensaţiei businessmanului francez Franck Arif, de 35,1 mil. lei (1,8 mil. euro).

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, Guvernul a decis să reglementeze paşnic acest diferend cu businessmanul, care, câştigând concursul pentru dreptul de a deschide la Aeroportul Chişinău un magazin duty free în 2009, aşa şi nu i s-a permis să o facă. Din 2010 a durat litigiul în instanţele internaţionale, unde interesele Moldovei, pentru un onorariu impunător, erau protejate de compania de avocaţi DLA Piper. Grupul de lucru a convins Guvernul că datorită bunei apărări în judecată cazul, în esenţă, a fost câştigat de Moldova, deoarece suma solicitată a fost redusă considerabil. În final, la ultima şedinţă Guvernul a aprobat achitarea sumei de 35,1 mil. lei

Comentând situaţia, Ion Sturza a catalogat-o drept „o gogoașă marca „Shor & Co”, sub înaltul patronaj al Guvernului Filat și al justiției moldovenești „incoruptibile”.

„De astă dată achitată, cu multă generozitate, în ultima ședință a Guvernului Leancă. Un litigiu pe o investiție blocată de Shor, în aeroportul lui Shor, de doar 200 de mii de dolari, s-a transformat într-o notă de plată de… 2,25 mln USD pentru toți moldovenii!!! Câte „bomboane” ar fi trebuit să vândă prietenul tuturor guvernelor, „păgubitul” Franck Arif în „Duty Free”-urile din aeroportul Chișinău pentru a „câștiga” acești 2,25 mln USD? Răspuns: întreaga producție pentru cinci ani a fabricii „Bucuria”...”, scrie Sturza.

El consideră această tranzacţie „o escrocherie genială”, „demnă de invidia lui Ilf și Petrov”.

În concluzie, Ion Sturza pune întrebări retorice. El îl întreabă pe Prim-ministrul Iurie Leancă: de ce anume în ultima ședință de guvern? Nu sunteți sigur că veți guverna și în continuare?.

El de asemenea a adresat o întrebare ministrului Justiţiei, Oleg Efrim: „ce v-a determinat să declarați că-i veți da pe mâna procurorilor, supărarea pe (deocamdată) șefii în exercițiu și de partid sau încercarea de a justifica cheltuielile de 850 mii de lei cu avocații implicați în proces?”, se întreabă Sturza, făcând aluzie la faptul că „și-a făcut cineva plinul pe ultima sută de metri”.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2014.12.24 15:38 Dierdi
    Moldova si moldoveni au nevoe de asa oameni ca dl Sturza, de ce el nu vine?
  2. 2014.12.24 15:43 Dana
    Dl Sturza vre in Moldova, problema ca nimeni in politica nu asteapta pe dinsu...
  3. 2014.12.24 16:23 Nimfa
    Nimic atunci nu a afacut Sturza, atunci numai Talmaci a fost bravo!!!
  4. 2014.12.24 18:12 Irga
    Poate el are un plan...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.