Economie

​LIVRĂRILE DE MERE DIN MOLDOVA ÎN RUSIA POT FI RELUATE

28 ianuarie, 2015

Livrările în Rusia de mere moldoveneşti pot fi reluate. Acest subiect s-a discutat marţi în cadrul negocierile telefonice dintre Rospotrebnadzor şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul serviciului sanitar rus, negocierile au avut loc la iniţiativa părţii ruseşti şi au fost dedicate posibilităţii de a relua livrările în Rusia de mere moldoveneşti.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova a exprimat disponibilitate de a acordat oficial Rospotrebnadzor garanţii ale siguranţei merelor, precum şi lista producătorilor moldoveni interesaţi de livrarea acestora.

Conform comunicatului, părţile au menţionat necesitatea desfăşurării de către Rospotrebnadzor a auditului sistemului moldovenesc, care garantează respectarea în asemenea livrări a cerinţelor fitosanitare de carantină atât ruseşti, cât şi internaţionale. Pe lângă aceasta, au fost desemnate persoanele de contact pentru cooperarea ulterioară în privinţa reglementării situaţiei create.

După cum a relatat anterior „INFOTAG” în iulie 2014 Rospotrebnadzor a introdus restricţii temporare la importul produselor agricole din Moldova, motivând prin proasta calitate a acestora şi „încălcarea sistematică a cerinţelor fitosanitare internaţionale şi ruseşti”. Până atunci drept de a exporta produse agricole în FR aveau circa 250 de agenţi economici din RM, care livrau, în principal, mere.

Pretenţiile Rusiei faţă de Moldova sporeau pe măsură ce statul moldovenesc se apropia de UE. În septembrie 2013, în ajunul parafării Acordului de Asociere RM-UE, Rospotrebnadzor a introdus interdicţie la importarea în FR a produselor vinicole moldoveneşti. În iulie 2014, după semnarea Acordului, Rosselhoznadzor a interzis livrarea în Rusia a produselor conservate moldoveneşti, fructelor şi legumelor. Apoi s-a introdus interdicţie la produse din carne. Iar din 1 septembrie, în regim unilateral, Guvernul FR a introdus taxe vamale la mărfurile din Moldova, contrar regimului de comerţ liber în CSI, membri ai cărei sunt ambele state.

Din cauza obstacolelor create cu regularitate de FR în ultimii ani în privinţa produselor agricole moldoveneşti, producătorii acestora tind să-şi reorienteze exporturile spre ţările europene şi asiatice. Şi dacă anterior Rusiei îi reveneau circa 805 din exporturile moldoveneşti de vinuri şi fructe, acum asemenea produse se exportă preponderent în Belarus, Ucraina, România şi alte ţări din UE.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.