Economie

​BANCA MONDIALĂ RECOMANDĂ CURĂȚIREA SECTORULUI BANCAR ŞI ASIGURAREA TRANSPARENŢEI ÎN MEDIUL DE AFACERI

29 ianuarie, 2015

Curăţirea sectorului bancar, reducerea corupţiei şi asigurarea unei transparenţe în mediul de afaceri, dar şi implementarea de urgenţă a reformelor propuse în Acordul de Liber Schimb cu UE trebuie să fie priorităţi pentru noul Guvern de la Chişinău.

Potrivit agenției „INFOTAG”, Managerul de Ţară pentru Moldova, Alex Kremer, a publicat pe blogul Băncii Mondiale un articol în care prezentat trei acţiuni esențiale, pe care trebuie să se axeze noua guvernare.

„Sectorul bancar are nevoie de o curăţire. Aşa cum am declarat în mod deschis în 2013, autorităţile de reglementare şi instanţele trebuie să facă băncile să respecte regulile - fără interferenţe din partea politicienilor care protejează interese invizibile. Contribuabilul din Republica Moldova va plăti scump pentru proasta guvernare în sectorul financiar din perioada 2013-2014. Aşa cum a spus Prim-ministrul în exerciţiu Leancă, aceste evenimente scandaloase nu trebuie să se repete”, a scris Kremer.

El consideră că întreprinderile au nevoie de mai multă transparenţă şi mai puţină corupţie.

„Banca Mondială compară modul în care companiile au perceput mediul lor de activitate din 2013, cu cel din 2009. Au existat îmbunătăţiri aproape peste tot, de exemplu în transport, accesul la finanţare, securitate, energie, reglementările vamale şi telecomunicaţii. Dar, potrivit antreprenorilor intervievaţi, două probleme mari au rămas: instabilitatea politică şi problema corupţiei”, scrie el.

De asemenea, Managerul de Țară consideră că este necesară implementarea de urgenţă a reformelor propuse în Acordul de Liber Schimb cu UE.

„Cu siguranţă, acesta oferă oportunităţi interesante pentru exportatorii moldoveni. Acordul de Liber Schimb va aduce în magazinele din Moldova bunuri mai ieftine din UE. Deci, competitivitatea va fi esenţială”, scrie Kremer.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.01.29 20:27 Richi
    Asta este semnal pentru doi Vladutii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.