Economie

​CODUL FUNCIAR REŢINE DEZVOLTAREA AGRICULTURII – VICEMINISTRU

06 februarie, 2015

Actualul Cod Funciar (CF) nu corespunde cerinţelor şi reţine dezvoltarea agriculturii, consideră viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi.

Solicitat de corespondentul „INFOTAG”, funcţionarul a spus că CF „este într-o oarecare măsură Constituţie pentru agricultori, şi atunci când nu este funcţionabil apar multiple probleme”.

„Astăzi ne ghidăm de prevederile CF, adoptat în 1991, la care s-au operat doar câteva amendamente şi completări. Situaţia din ţară s-a schimbat şi multe prevederi sunt în detrimentul, nu în avantajul agricultorilor”, consideră Gaberi.

Potrivit spuselor sale, unele legi contravin CF.

„În prezent, conform legii este interzisă utilarea şi activitatea gospodăriilor animaliere pe teritoriul localităţilor, însă în CF nimic nu se vorbeşte despre aceasta. Trebuie să consolidăm terenurile, să le folosim conform destinaţiei. Pe teritoriul RM sunt multe terenuri neprelucrate, care ar putea fi folosite. Pe lângă minister a fost creat un grup de lucru, care elaborează un nou CF. În curând vor începe consultările cu reprezentanţii autorităţilor locale şi mediului academic”, a spus Gaberi.

El a relatat că la Ministerul primeşte multe adresări de la agricultori, drepturile căror sunt limitate.

„În multe ţările din Europa există gospodării agricole reale. Sunt terenuri, iar în mijloc casa fermierului. Noi însă nu avem aşa ceva, deoarece este interzis prin lege. Fermierii noştri sunt nevoiţi zilnic să parcurgă zeci de kilometri de la casă până la terenuri. Este incorect, şi această problemă trebuie soluţionată”, a spus viceministrul.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.02.07 12:05 Valet
    Fara Rusia noi nu putam sa dezvoltam...
  2. 2015.02.09 12:43 Irina
    Nu cautati problema acolo unde ea nu exita!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.