Economie

​REPUBLICA MOLDOVA A ÎNCEPUT IMPORTUL DE GAZ DIN ROMÂNIA

04 martie, 2015

Republica Moldova a început de miercuri să importe gaz din România la un preţ mai mic decât cel livrat de Gazprom. Viceministrul economiei Valeriu Triboi a participat în comuna Zagarancea, raionul Ungheni la procedura tehnică prin care a început importul de gaz românesc.

El a precizat că în acest an, potrivit contractului, Republica Moldova va importa un milion de metri cubi de gaz care va asigura consumatori din raionale Ungheni şi Nisporeni.

Preţul de achiziţie este de aproximativ 255 de dolari, faţă de 311 dolari pe care îi plătim pentru gazul rusesc.

Scopul autorităţilor este să asigure întreg teritoriul Republicii Moldova cu resurse de alternativă şi la un preţ mai mic, a declarat Valeriu Triboi. În acest sens, în prezent se poartă discuţii pentru construcţia unei conducte de la Ungheni la Chişinău. În prezent este elaborat un studiu de fezabilitate, iar potrivit calculelor preliminare costul lucrărilor va fi de aproximativ 80 de milioane de euro.

”Este un eveniment important deoarece unul din obiectivele principale ale Republicii Moldova este de a se conecta la piaţa energetică a UE care ne oferă mai multe soluţii pentru securitatea energetică a statului. Guvernul doreşte ca gazoductul să fie adus la Chişinău, pentru că se dorește şi micșorarea preţului pentru consumatorii finali”, a declarat Valeriu Triboi. El a precizat că noul gazoduct urmează să fie construit până la sfârşitul anului 2017.

Amintim că gazoductul a fost inaugurat la 27 august 2014. În prezent Republica Moldova achită 311 dolari pentru o mie de metri cubi pentru gazul importat din Rusia. Preţul acestuia s-a redus cu aproximativ 20% în urma prelungirii contractului cu concernul rus, semnată în luna noiembrie 2014 de fostul ministru al economiei Andrian Candu.

Republica Moldova poartă discuții în prezent şi în vederea interconectării liniilor de curent electric cu cele din România.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.03.04 17:05 Alex
    Asta este bine acum noi sa avem argumente in fata Rusitei ...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.