Economie

​PROIECTUL DE REFORMARE A SECTORULUI ENERGETIC SE APROPIE DE SFÂRŞIT

01 aprilie, 2015

Proiectul „Asistenţă tehnică pentru implementarea programului de sustinere al politicilor sectoriale - Asistenţă pentru reforma sectorului energetic”, finanţat de Uniunea Europeană, se apropie de sfârşit.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, viceministrul Economiei, Tudor Copaci, a spus marţi, în cadrul conferinţe de presă de finalizare a proiectului, că „pe parcursul a trei ani în Moldova a fost realizat un proiect de modernizare a sectorului energetic”.

Potrivit spuselor sale, „realizarea proiectului a fost posibilă datorită grantului de 40 mil. de euro, acordat de UE şi obţinut de Moldova în volum de 90%”.

Copaci consideră că „în pofida realizării cu succes a proiectului, Moldova mai are multe de făcut pentru atingerea tuturor obiectivelor”.

El a menţionat că „Ministerul este pregătit să coopereze în continuare cu UE pentru realizarea acestui şi altor proiecte”.

Directorul Direcţiei generale securitate energetică şi eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei, Mariana Botezatu, a amintit că „cele 40 de mil. de euro au fost acordate în trei tranşe”.

Potrivit spuselor sale, „prima tranşă de 13 mil. de euro a fost transferată în 2012, a doua – 12,4 mil. euro în 2013 şi a treia – 14,5 mil. în 2014”.

„Comisia Europeană a apreciat rezultatele activităţii realizate în trei ani şi a decis în 2015 să acorde alte 10 mil. de euro”, a menţionat Botezatu.

Ea a adăugat că „a patra tranşă va fi oferită pentru realizarea proiectului de prelungire a gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău”.

Coordonatorul proiectului din partea Delegaţiei UE în Moldova, Alexandre Darras, a spus că „sarcina principală în cooperarea Moldovei cu Uniunea Europeană este îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a cetăţenilor, şi din acest motiv a fost realizat proiectul în domeniul energeticii”.

Potrivit spuselor sale, „UE îşi asumă responsabilitatea pentru ulterioara realizare a proiectelor din acest domeniu”.

El consideră că „pe parcursul a trei ani au fost obţinute rezultate bune, dar pentru finisarea completă a proiectului mai rămân multe de făcut, deoarece sectorul energetic necesită investiţii pe termen lung”.

Darras este convins că „în urma reformelor desfăşurate a fost modificat sectorul energetic în aşa mod ca locuitorii Moldovei să fie mulţumiţi de rezultatele proiectului”.

Liderul de echipă al proiectului, George Georgocostas, a spus că „proiectul în domeniul energeticii a fost realizat într-un diferit de cele precedente, deaceea rezultatul a fost atins la 90%”.

Potrivit spuselor sale, „proiectele precedente, finanţate de UE, erau realizate doar la 70% din cauza partajării incorecte a obligaţiunilor, lipsa un control corespunzător asupra lucrului realizat, iar acum s-a procedat altfel şi rezultatul este pe măsură”.

El a menţionat că „90% din proiectul realizat vorbeşte despre faptul în Moldova cu adevărat se realizează reforme”.

Realizarea proiectului a început pe 5 iunie 2012 şi se va încheia pe 4 mai 2015.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.04.01 13:49 Elena
    El trebue sa fie ministru nu omu de la Sinegal...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.