Economie

​VICEMINISTRUL AGRICULTURII: PROTESTELE FERMIERILOR SUNT DOAR O ACŢIUNE POLITICĂ

10 aprilie, 2015

Protestele asociaţiilor de agricultori „împotriva inactivităţii Guvernului” sunt doar o acţiune politică a unor formaţiuni politice pe fundalul situaţiei economice dificile din ţară, consideră viceministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vlad Loghin.

Solicitat de corespondentul „INFOTAG”, el a dezminţit afirmaţiile unor lideri ai asociaţiilor că din partea autorităţilor nu au urmat reacţii după acţiunea de protest din 27 martie.

„Ministerul şi Guvernul nu doar au discutat problemele fermierilor, dar şi au satisfăcut parţial cerinţele lor. Printre punctele principale: achitarea compensaţiilor producătorilor de mere şi struguri, care în toamna anului 2014 au înregistrat pierderi din cauza închiderii pieţei ruseşti. Vorbim despre o sumă de peste 200 mil. de lei, achitarea cărei va începe în mai. De asemenea, suntem practic gata să lansăm creditul de 100 mil. de euro din partea Guvernului Poloniei pentru modernizarea sectorului animalier”, a spus Loghin.

El a recunoscut că nu s-a ajuns la un compromis în privinţa fondului de subvenţionare în agricultură, însă a menţionat că „Guvernul întreprinde măsurile necesare”.

„Fondul de subvenţionate în 2015 va fi de 610 mil. de lei şi este extrem de incorect din partea asociaţiilor agricole să extragă din această sumă 240 mil. de lei în calitate de datorii pentru fondul din 2014. În anul trecut am putut să stopăm acceptarea cererilor imediat ce s-au terminat resursele, însă am continuat să înregistrăm doritorii”, a spus viceministrul.

Loghin a menţionat că are întrebări faţă de unul din iniţiatorii protestelor, şeful Federaţiei de Fermieri, Valeriu Cosarciuc, care în anii 2009-2010 a deţinut funcţia de ministru al Agriculturii.

„De ce el, aflat în funcţie, nu a întreprins măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei din ramură? Nu pot spune că nu a făcut nimic, dar în perioada mandatului său Moldova la sigur nu a fost ca Elveţia”, a ironizat viceministrul.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, pe 27 martie în Moldova, la iniţiativa Federaţiei Fermierilor, Uniunii UniAgroProtect şi Asociaţiei „Moldova-Fruct”, au avut loc acţiuni de protest ale fermierilor, care au scos pe acostament tehnica agricolă. Manifestanţii solicitau ca TVA să nu fie majorat de la 8% la 20% pentru unele categorii de produse agricole, să compenseze pierderile fermierilor, care din cauza embargoului din 2014 au fost nevoiţi să expedieze producţia pentru procesare, majorarea fondului de subvenţionare până la 1,2 mlrd. de lei şi reducerea preţurilor la motorină pentru desfăşurarea lucrărilor agricole de primăvară. De asemenea, fermierii cer micşorarea dobânzii la creditul polonez de la 3% la 1%.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.04.10 14:19 Pavel
    Care politica dl Loghin faceti bugetl fondului 1?2 milliarde si gata!
  2. 2015.04.10 17:05 Boris
    Tot vine da la socialistii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.