Economie

​LA COMRAT S-A DESCHIS UN CENTRUL DE DEZVOLTARE A CARIEREI

28 aprilie, 2015

Luni la Comrat s-a deschis Centrul de Dezvoltare a Carierei. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la oficiul PNUD, centrul a fost lansat în cadrul proiectului „Antreprenoriat inovativ pentru dezvoltare durabilă”, implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Moldova.

La centrul vor fi instruiţi şomerii calificaţi, migranţii reveniţi şi absolvenţii pentru a-şi găsi un loc de muncă în Moldova. Patru centre similare deja funcţionează la Chişinău, Cahul, Rezina şi Bălţi. Conform comunicatului, în acestea peste 300 de persoane au beneficiat de instruire şi consultări individuale şi s-au angajat în câmpul muncii.

Centrele aplică metodologia SYSLAB, elaborată de către SYSLAB International AS din Norvegia, care îmbină lucrul în echipă, consiliere şi formare profesională, promovarea antreprenoriatului şi crearea unei reţele de parteneriat între angajatori şi potenţialii angajaţi.

Reprezentantul permanent al PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, a menţionat că “eforturile PNUD de promovare a angajării şi reducere a distanţei dintre cererea şi oferta de pe piaţa muncii prin reţeaua centrelor SYSLAB sunt o investiţie în direcţia corectă”.

Ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Moldova, Philip Batson, a menţionat importanţa deschiderii Centrului, datorită cărui oamenii au posibilitatea să înveţe ceva nou.

„Indiferent de cât de buni suntem în ceea ce facem, simţim necesitatea să obţinem noi abilităţi care contribuie la dezvoltarea noastră. Pentru şomeri aceasta este deosebit de important, dat fiind faptul că şomajul este una din top trei probleme stringente cu care se confruntă moldovenii”, a spus diplomatul britanic.

În 2014, rata şomajul în Republica Moldova a constituit 5,1%, care este mai mică în comparaţie cu anul 2013 (5,6%). În Găgăuzia nivelul oficial al şomajului în 2014 a constituit 7,2%, micşorându-se în comparaţie cu anul precedent (8,4%). La momentul actual la evidenţa Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă UTA Găgăuzia sunt înregistraţi peste 900 de şomeri. Potrivit aceloraşi date, anual circa 70% dintre absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior rămân şomeri.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.