Economie

​UNIUNEA EUROPEANĂ A ACORDAT MOLDOVEI 1,1 MIL. EURO PENTRU REDUCEREA BARIERELOR TEHNICE ÎN COMERŢ

26 mai, 2015

Uniunea Europeană a acordat Moldovei 1,1 mil. de euro pentru reducerea barierelor tehnice din calea comerţului şi pentru facilitarea şi îmbunătăţirea comerţul internaţional în cadrul proiectului TWINNING „Consolidarea capacităţilor în sectorul standardizării şi metrologiei şi respectarea standardelor internaţionale”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, ambasadoarea Germaniei în Moldova, Ulrike Maria Knotz, a spus marţi, la prezentarea proiectului, că în lume nu există piaţă fără standarde în metrologie şi Moldova trebuie să ajusteze standardele sale la cerinţele UE.

„Germania împreună cu colegii săi din România vor oferi consultaţii instituţiilor din domeniul metrologiei şi standardizării pentru dezvoltarea potenţialului naţional, ceea ce este foarte important pentru economia ţării şi a societăţii”, a spus ea.

Obiectivul general al proiectului este de a pregăti RM pentru implementarea Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător ca parte integrantă a Acordului de Asociere semnat cu UE.

Ambasadorul României în Moldova, Marius Lazurca, s-a arătat mulţumit de faptul că ţara sa deja a obţinut experienţă în domeniul dat prin apropierea de UE şi poate ajuta Moldova în îmbunătăţirea infrastructurii calităţii.

Proiectul vizează armonizarea legislaţiei pentru implementarea a două directive la preambalarea produselor şi evaluarea conformităţii. De asemenea, vor fi organizate consultări, seminare şi vizite de studio în statele membre ale UE. Perioada de desfăşurare a proiectului este de 24 de luni.

„INFOTAG” precizează: Proiectul este desfăşurat în contextul Planului de acţiuni „Comerţul, piaţa şi reforma regulatorie” secţiunii „Standardele, reglementările tehnice şi procedurile de evaluare a conformităţii”, adoptat de RM în cadrul Politicii Europene de Vecinătate în anul 2006.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.