Economie

ANRE CONFIRMĂ CĂ OPERATORII AU CERUT O MAJORAREA A PREȚULUI ENERGIEI ELECTRICE CU 60 LA SUTĂ!

02 iulie, 2015

Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Sergiu Ciobanu a confirmat joi în cadrul unor audieri parlamentare că prețul energiei electrice va crește.

El a precizat că legislația prevede că în cazul unor devieri mai mari de 3% furnizorii se pot adresa ANRE pentru a revedea tarifele. Ciobanu a precizat că Gaz Natural Fenosa s-a adresat încă în luna martie cerând majorarea cu 60% a tarifelor.

Chiar dacă a opinat că majorarea nu va fi de 60% așa cum o cere distribuitorul, Ciobanu a ezitat să spună cu cât va crește prețul, spunând doar că aceasta urmează să fie decis în cadrul ședinței publice care va fi organizată în timpul apropiat.

La rându său, vice-ministrul economiei Valeriu Triboi a precizat că Republica Moldova este obligată în prezent să procure energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce conflictul din Ucraina a făcut imposibil importul de energie din această țară, iar în prezent nu este posibilă alimentarea în totalitate a Republicii Moldova cu energie electrică din România.

Amintim că Gas Natural Fenosa a anunțat că de la 15 iulie există riscul deconectării energiei electrice în condițiile în care nu poate achita în totalitate energia procurată de la Centrala de la Cuciurgan, iar aceasta a atenționat-o că ar putea limita livrările de energie. Directorul companiei Silvia Radu a declarat miercuri în cadrul unor dezbateri organizate de comisia parlamentară pentru securitate că ar fi necesară majorarea tarifului cu 60% pentru ca să poată achita energia procurată.

Ea a explicat că este forțată să amâne plățile din cauza neajustării tarifelor din 2012, care, la rândul lor, nu acoperă costul integral al energiei electrice. Compania achiziționează energie electrică în dolari SUA, la o rată de schimb în tariful în vigoare de 11,8 lei / dolar, în condiţiile în care acest curs real este în present de aproape 19 lei/dolar.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2015.07.02 18:39 David
    Bravo? asa si trebue Silvia Radu!
  2. 2015.07.02 18:40 Elena
    ANRE trebua sa fie stapinu situatiei si totul sa fie bine!
  3. 2015.07.02 18:42 Richeard
    De ce ANRE nu demonstraza ca agentie are o tactica dura fata de Union Fenisa?
  4. 2015.07.03 09:03 Otelio
    ANRE are toate argumentele sa face tarif oleacuta mai mare - 3-5%/.
  5. 2015.07.03 15:15 Schita
    Deja este intalegere ca majorare sa fie 45% - cosmar!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.