Economie

​STUDIUL DE FEZABILITATE PENTRU CONSTRUCŢIA GAZODUCTULUI UNGHENI-CHIŞINĂU AU FOST PREZENTATE LA MINISTERUL ECONOMIEI

30 iulie, 2015

La Ministerul Economiei au fost prezentate primele rezultate ale studiului de fezabilitate pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, ce vizează impactul proiectului asupra societăţii mediului ambiant.

Conform comunicatului ministerului, citat de agenţia „INFOTAG”, la şedinţă au luat parte reprezentanţi ai BERD, Băncii Europene de Investiţii (BEI), Comisiei Europene, precum şi ambasadelor Poloniei şi României.

Viceministrul Valeriu Triboi, prezidând şedinţa, a exprimat recunoştinţă partenerilor din BERD şi BEI pentru sprijin şi ajutorul multidimensional acordat Republicii Moldova în procesul de elaborare, promovare și implementare a proiectelor în diverse sectoare economice.

„În condițiile geopolitice și regionale de astăzi, gazoductul Ungheni-Chișinău devine un proiect de o importanță strategică pentru economia națională. Ministerul Economiei va contribui activ la implementarea tuturor acțiunilor legate de realizarea acestui proiect”, a spus Valeriu Triboi.

Viceministrul a confirmat intenţiile Guvernului de a accelera finalizarea studiului de fezabilitate până la sfârșitul anului curent şi să semneze Acordului de împrumut cu BERD, pentru a realiza proiectul nu mai târziu de 2017.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, acesta este continuarea proiectului în cadrul cărui în 2014 a fost finalizată construcţia gazoductului magistral Iaşi-Ungheni, cu lungimea de 44 km. Construcţia a costat 26 mil. de euro, majoritatea mijloacelor fiind acordate de Uniunea Europeană. Gazoductul are o capacitate de 1,5 mlrd. m.c, ceea ce permite acoperirea necesităţilor Moldovei de gaze naturale. Până în prezent RM a depins în totalitate de „Gazprom” (Rusia).

Gazoductul a fost pus în funcţiune la începutul lunii martie, însă nu la maxim. România s-a obligat să furnizeze prin acesta în anul curent 1 mil. m.c. la un preţ mai mic decât propune Rusia.

O dată cu prelungirea gazoductului până la Chişinău se presupune că livrările de gaze româneşti vor creşte considerabil. Lucrările de construcţie presupun investiţii de până la 100 mil. de euro, dintre care 10 mil. vor fi acordate de Uniunea Europeană. O parte din bani vor fi acordate cu titlu de credite de la BERD şi BEI. Legea bugetului prevede în 2015 300 mil. de lei pentru proiect.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.07.30 12:42 Ana
    Asta sa numeste foae verde - loboda!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.