Economie

SECRETARIATUL COMUNITĂŢII ENERGETICE ESTE ÎNGRIJORAT DE ÎNCERCĂRILE DE INFLUENŢARE A DECIZIILOR ANRE

17 august, 2015

Secretariatul Comunităţii Energetice consideră că „independenţa regulatorului moldovean în domeniul energeticii din nou este în pericol”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta se vorbeşte în mesajul Secretariatului Comunităţii energetice, care „este îngrijorat de încercările de a influenţa deciziile Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE)”.

„Independenţa regulatorului faţă de influenţa politică este una din principalele principii ale Comunităţii energetice. Aceasta a fost subminată când din funcţia ocupată a fost demis fostul director general al ANRE. Iar ultimele evenimente demonstrează că practica de influenţare a deciziilor regulatorului continuă”, se vorbeşte în mesajul secretariatului.

Acest organ a expediat ministrului Economiei al Moldovei, Stephane Bride, o scrisoare în care este exprimată îngrijorare în legătură cu reţinerea adoptării de către Parlament a bugetului ANRE pentru 2015 şi reexaminarea tarifelor după auditul desfăşurat de Curtea de Conturi.

„Recent Consiliul Suprem de Securitate al ţării a recomandat ANRE să-şi suspende decizia din 18 iulie privind majorarea tarifelor la gazele naturale şi energia electrică. Dar majorarea tarifelor la energia electrică a fost necesară pentru a reflecta corect costul acesteia pe fundalul deprecierii valutei naţionale a Moldovei. Tarifele, care nu reflectă adevăratul preţ al energiei electrice sunt un pericol serios pentru securitatea energetică a ţării. Influenţa socială a acestor decizii trebuie examinată fără a pune în pericol securitatea livrărilor”, consideră secretariatul Comunităţii energetice.

El subliniază că având în vedere obligaţiunile Moldovei în cadrul Acordului cu Comunitatea energetică, „sunt inadmisibile orice încercări de a influenţa procesul de adoptare a deciziilor regulatorului”. Secretariatul promite să urmărească atent reacţia ANRE la recomandările Consiliului Suprem de Securitate şi, la necesitate, va lua măsuri.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.