Economie

​POZIŢIA TRANSNISTRIEI FAŢĂ DE DCFTA NU S-A SCHIMBAT – MAE TIRASPOLEAN

27 octombrie, 2015

O dată cu apropierea anului 2016, când expiră regimul de preferinţe comerciale autonome cu Uniunea Europeană pentru agenţii economici din Transnistria, se intensifică îngrijorarea autorităţilor RMN, însă cei din urmă nu se vor alătura Acordului de Liber Schimb RM-UE.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, acest subiect a fost discutat în ajun la şedinţa cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe.

Ministrul interimar Vitalii Ignatev a confirmat că din 2016 nu va mai funcţiona regimul de preferinţe comerciale autonome pentru întreprinderile din Transnistria, iar în rezultat agenţii economici din regiune ar putea pierde posibilitatea de a exporta fără taxe în Uniunea Europeană.

„Din anul următor agenţii economici transnistreni vor fi într-o nouă realitate, şi nu mi-aş dori să devină o nouă provocare, un pericol şi factor de destabilizare a situaţiei sociale din ţară”, a spus Ignatiev.

Potrivit spuselor sale, dialogul cu partenerii europeni privind identificarea unei formule speciale de comerţ între RMN şi UE este purtat deja de trei ani. În această perioadă au fost organizate numeroase reuniuni cu principalul negociator al UE pentru DCFTA, Luc Devigne.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat: noi considerăm că este necesar de a crea condiţii optime pentru accesul agenţilor economici Transnistreni pe pieţele europene”, a spus Ignatiev.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat săptămâna trecută, în cadrul vizitei la Chişinău, că regimul de preferinţe comerciale cu Transnistria nu va fi prelungit după 31 decembrie 2015.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.10.27 13:24 Efim
    De aceia ca ei vor cu rusii au relatiile strinsa!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.