Economie

​CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE A MOLDOVEI A DESCHIS CENTRUL DE MEDIERE

01 decembrie, 2015

Centrul de mediere s-a deschis marți în cadrul Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Moldovei. Centrul a fost creat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în cadrul unui proiect de reformare a sectorului justiției, implementat de Centrul de Soluționare Eficientă a Litigiilor (CEDR).

Potrivit agenției „INFOTAG”, președintele CCI, Valeriu Lazăr, a spus la ceremonia de deschidere că datorită centrului, mediul de afaceri a primit un mecanism alternativ de soluționare a divergențelor comerciale, într-un mod eficient din punct de vedere al timpului, dar și al costurilor.

„Litigiile și conflictele sunt un fenomen obișnuit pe fundalul problemelor economice cu care se confruntă Moldova. În afară de soluționarea litigiilor între agenți economici, de asemenea, se planifică ajutor pentru rezolvarea problemelor între agenți economici și instituții publice de reglementare și control”, a menționat el.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a spus că centrul și-a demonstrat aplicabilitatea în alte state prin reducerea costurilor, timpului și cel mai important – pentru a ajunge la un consens între antreprenori și parteneri de afaceri.

Conform Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Unit al Marii Britanii, Philip Batson, centrul reprezintă o oportunitate reală pentru Moldova în ceea ce priveşte reducerea numărului litigiilor și lupta cu corupția.

„Marea Britanie este angajată să extindă numărul de litigii soluționate în Moldova și să sporească numărul de mediatori. Astfel încrederea investitorilor va crește, deoarece aceştia vor cunoaște regulile clare de joc”, a spus diplomatul.

Directorul Centrului de mediere, Andrei Balan, a menționat că apelând la serviciile centrului, agenții economici vor putea soluționa conflictele pe cale amiabilă, în condiții de neutralitate, imparțialitate și confidențialitate, fiind ajutați de un mediator.

„Astfel, aceștia nu doar că vor economisi timp și vor evita stresul din instanțele de judecată, dar vor fi ei cei care influențează rezultatele disputei. Nu întâmplător centrul promovează ideea că mediul de afaceri este cel care deține controlul asupra dosarului”, a spus el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.12.01 16:49 Stela
    Sudi teperi ostanutsea bez raboti...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.