Economie

​ANALIST ECONOMIC: AM PLĂTI DE 2 ORI MAI SCUMP PENTRU ENERGIA ELECTRICĂ DACĂ CUCIURGAN AR ACHITA INTEGRAL CONSUMUL DE GAZE

07 decembrie, 2015

Tariful actual la energia electrică pe care Republica Moldova îl plăteşte este mai mic deoarece Centrala de la Cuciurgan nu achită pentru gazul folosit la producerea energiei electrice, iar Republica Moldova nu ar avea nimic cu această datorie care se acumulează. Dacă Cuciurgan ar plăti integral pentru gaze, ţara noastră ar plăti energie electrică prin arderea gazului la un preţ de 2 ori mai mare. De această părere este expertul economic Roman Chircă, invitatul emisiunii Alb&Negru.

“Paradoxal, noi am devenit dependenţi de livrările de Cuciurgan în forma actuală netransparentă de existenţă a Cuciurganiului”, a spus Chirca. El precizează că nu Centrala de la Cuciurgan dictează, ci Tiraspoltransgaz. “Pentru că Tiraspoltrnasgaz livrează gaz către Cuciurgan, iar preţul de livrare de fapt este cel care determinant şi levierul prin care transnistrienii îşi pot stabili profitul.

Potrivit expertului, dacă Centrala de la Cuciurgan ar fi plătit preţul oficial la gaze, atunci Republica Moldova ar trebui să achite pentru energie de 2 ori mai mult. “Obţinerea curentului electric prin arderea gazului este o procedură costisitoare. Asta o vedem prin evoluţia CET 1 şi CET 2 din Chişinău. Cuciurgan-ul arde gaz, ne vinde curent electric. Atunci când el primeşte gazul ori gratis ori la un preţ de schemă, el îşi poate permite să ne vândă la preţul actual. Dacă el ar genera curent electric prin arderea legală a gazului, preţul ar fi de minim 2 ori mai scump decât actualmente. Deci datorită faptului că el (n.r. Centrala Cuciurgan) prin nu plătirea gazului către Tiraspoltransgaz, Tiraspoltransgaz nu plăteşte către Moldovagaz, iar Moldovagaz nu achită către Gazprom, datorită acestui gaz gratis să spunem aşa, noi avem acest preţ ieftin”, a explicat Chircă.

Cu referire la datoria care se acumulează în urma neachitării de către Centrala de la Cuciurgan, expertul spune că aceasta este o datorie corporativă şi Republica Moldova nu poartă nicio responsabilitate pentru ea. “Este o datorie corporativă. Republica Moldova nu are nimic cu această datorie, e datoria Moldovagaz. Moldovagaz fiind afiliată direct cu Gazprom, având Gazpromul decizia şi controlul efectiv al acestei companii, practic menţine un manager care vinde marfa, dar nu ia bani de la clienţi. Eu cred că orice instanţă internaţională, orice arbitraj va da cauză Republicii Moldova pentru că Gazprom în cazul dat şi-a adus prejudiciu propriu, mai ales că acel lucru managerul respectiv o face de vreo 20 de ani, a mai adăugat Chirca.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.