Economie

​CU AJUTORUL ROMÂNIEI ÎN MOLDOVA S-A ÎMBUNĂTĂȚIT CALITATEA CONTROLULUI MĂRFURILOR ACCIZABILE IMPORTATE

23 decembrie, 2015

În Moldova s-a îmbunătățit calitatea controlului mărfurilor accizabile importate şi a produselor alimentare în cadrul proiectului investițional finalizat IMPEFO privind îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere între RM şi România.

Potrivit agenției „INFOTAG”, cu referire la Ambasada României, prin intermediul proiectului s-a finalizat construcţia şi dotarea cu echipament modern a Laboratorului Serviciului Vamal al RM, precum şi achiziţia a două laboratoare mobile destinate produsele petroliere şi alimentare, care au fost dotate cu utilaj performant.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost aprofundată cooperarea dintre autorităţile de frontieră din România şi Moldova, în vederea asigurării respectării reglementărilor privind importul, exportul şi tranzitul produselor petroliere şi alimentare. În acest context, au fost organizate vizite de studiu şi schimburi de experienţă între experţii vamali din ţările partenere în vederea preluării celor mai bune practici, ce ţin de cercetarea/expertiza mărfurilor în scopuri vamale și a fost elaborat Manualul de proceduri privind Calitatea şi Sistemul de Management (ISO).

Proiectul finalizat reprezintă unul dintre cele opt proiecte mari de investiții implementate prin Programul Operațional Comun România – Moldova – Ucraina 2007-2013 și destinate interconectării Chișinăului la infrastructura europeană și alinierii R. Moldova la standardele și normele UE. Proiectul, în valoare de circa 3,45 mil. euro, a fost finanțat prin intermediul Instrumentului European de vecinătate și Parteneriat (ENPI).

Ambasada României reamintește că instituțiile publice și neguvernamentale din Moldova pot continua implementarea bunelor practici instituite în cadrul acestui proiect, aplicând, și în anul 2016, la mecanismele viitorului Program Operaţional Comun transfrontalier România - Republica Moldova 2014-2020.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.