Economie

​GERMANIA VA AJUTA LA REALIZAREA PROIECTULUI DE APROVIZIONARE A SUDULUI MOLDOVEI

29 ianuarie, 2016

Proiectul de aprovizionare a sudului Moldovei cu apă potabilă şi canalizare a început în ajun la Cahul cu sprijinul financiar al băncii Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW).

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtcă, la ceremonia de lansare a proiectului a mulţumit Guvernului Germaniei „pentru sprijin şi contribuire la dezvoltarea Moldovei prin implementarea proiectelor regionale”.

„Pentru noi este deosebit de important suportul partenerilor de dezvoltare mai ales în domeniile de apă și canalizare. Acest proiect va fi o colaborare fructuoasă între Republica Federativă Germană și Republica Moldova, și va permite atât utilizarea recunoscutei experiențe, cât și va deschide calea spre realizarea mai multor proiecte comune”, a spus el.

Proiectul prevede realizarea unui studiu de fezabilitate pentru modernizarea stației de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Cahul, precum și îmbunătățirea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Cahul. Pentru aceasta Guvernul german a acordat 800 de mii de euro cu titlu de grant.

Conform acordului semnat în luna martie 2015 între Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Banca Germană KfW în cadrul proiectului va fi elaborat Studiul de Fezabilitate privind construcția în orașul Cahul a stației de tratare a apei potabile și unei stații de epurare a apelor uzate; analiza oportunității investițiilor capitale din perspectivă socio-economică, financiară și ecologică; întocmirea unui Master-Plan privind aprovizionarea cu apă și canalizare a Raionului Cahul; și evaluarea structurii organizatorico-juridice a companiilor apă-canal și identificarea masurilor de sprijin pentru asigurarea unui management durabil.

Peste 50 de localităţi din raionul Cahul se confruntă cu problemele aprovizionării cu apă şi canalizare. Reţelele sunt vechi sau lipsesc, iar calitatea apei nu corespunde standardelor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.01.31 13:23 Ivan
    Este rezonabil, socot eu...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.