Economie

​PLANUL MARSHALL AL ROMÂNIEI PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

08 februarie, 2016

„Unica soluţie pentru Republica Moldova rămâne un plan Marshall tailor-made (făcut la comandă), iar statul cu vocaţie în acest sens este România”, este de părere directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C.Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu.

Potrivit agenției „INFOTAG”, Dan Dungaciu și Petrișor Peiu, Directorul Departamentului de Analize Economice din cadrul Fundației Universitare a Mării Negre, au prezentat vineri, la Chișinău, proiectul „Fondul Moldova - Planul Marshall al României pentru Republica Moldova”.

Dan Dungaciu a explicat că „Fondul Moldova este conceput ca un fond privat deschis de investiții, banii vor fi direcționați pentru nevoi de finanțare privată prin obligaţiuni emise de către autoritățile RM, cumpărarea de active pe teritoriul Republicii Moldova. România este dispusă să investească în infrastructura de transport și mediu, în proiecte care vor fi ulterior administrate tot de către Fondul Moldova. Fondul nu va investi în proiecte sociale, culturale sau de ordin politic. Nu se va investi în proiecte care să nu fie administrate ulterior de către Fondul Moldova”.

Dan Dungaciu a explicat că „investițiile urmează să fie implementate în trei tipuri de active: investiții de la zero şi care generează proiecte funcționale realizate pe teritoriul Republicii Moldova, obligațiuni emise de către Republica Moldova și cumpărarea de active de pe teritoriul Republicii Moldova”.

De asemenea, Dungaciu a ținut să menționeze faptul că „o doză de neîncredere foarte accentuată s-a instaurat la nivelul deciziei politice de la București, de aici și o mare atenție a oricărui gest politic referitor la RM. Dacă până acum relațiile cu RM erau puțin investigate în presă sau de actorii politici, de acum înainte orice gest al României în relațiile cu RM va fi mult mai atent, fie vorba de finanțări sau decizii politice. România avea o simpatie incontestabilă față de RM și asta se vedea în sondaje, care puteau ajunge și până la proiecte de reunificare, care atingeau cota de 77%, dar ceea ce se întâmplă în RM în ultima vreme a ridicat nivelul de alertă și atenție”.

Perișor Peiu susține că statul este proiectat greșit pentru că „nu este normal să te bazezi pe finanțări externe, și asistență financiară externă, deci tu să-ți proiectezi statul ca tot timpul să funcționeze numai cu aceste două intrări - asistență financiară externă și remiterile propriilor cetățeni plecați la muncă, deci reiese că logica de funcționare a acestui stat e să trimită cât mai mulți cetățeni la muncă ca să primească în final cât mai multe remiteri”.

Petrișor Peiu este de părere că România trebuie să devină investitorul numărul unu în RM. „Dorim să finanțăm prin acest fond preluarea unor companii de utilități. cum ar fi Calea Ferată, Poșta Moldovei, Moldtelecom și proiectul gazoductului ”.

„INFOTAG” precizează: Fondul Moldova este conceput ca un fond privat deschis de investiții, fără ingerințe politice, oferit în Republica Moldova pentru: nevoi de finanțare privată prin obligaţiuni emise de către autorități ale Republicii Moldova. Conceptul Fondului Moldova a fost lansat în anul 2015, fiind discutat în medii universitare, ca instrument de exprimare a sprijinului României pentru schimbări fundamentale în Republica Moldova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.