Economie

​SINDICATELE NU SUNT DE ACORD CU INTENŢIA GUVERNULUI DE A INTRODUCE MORATORIU LA VERIFICĂRILE INSPECTORATULUI MUNCII

11 februarie, 2016

Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNSM) şi-a exprimat dezacordul în legătură cu proiectul de lege privind introducerea moratoriul asupra controlului de stat.

În declaraţia CNSM, citată de agenţia „INFOTAG”, se menţionează că la elaborarea proiectului, deja aprobat de Guvern, nu s-a ţinut cont de propunerile sindicatelor.

Sindicatele sunt deosebit de indignat de faptul că documentul presupune şi moratoriu la verificările din partea Inspectoratului de Stat al Muncii.

„Inspectoratul are menirea să asigure respectarea dispoziţiilor documentelor internaţionale, legislative şi a altor acte normative referitoare la contractele individuale de muncă; remunerarea şi protecţia muncii; securitatea şi sănătatea la locul de muncă, precum şi alte drepturi fundamentale garantate de Constituţie, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Carta Socială Europeană (revizuită), Convențiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii, la care Republica Moldova este parte prin ratificare sau aderare”, a amintit CNSM.

Reieşind din aceasta, sindicatele nu văd temeiuri pentru introducerea moratoriului la controalele de stat care va conduce la creşterea accidentelor de muncă, inclusiv la încurajarea aplicării muncii la negru.

CNSM speră că deşi Guvernul a aprobat documentul, Parlamentul va lua în calcul opinia sindicatelor şi nu va admite introducerea moratoriului la controlul de stat, menit să asigure securitatea muncii şi drepturile muncitorilor.

După cum a informat anterior „INFOTAG”, la iniţiativa Prim-ministrului Pavel Filip a fost elaborat un proiect de lege privind introducerea moratoriului de verificare a agenţilor economici de către organele de control de stat, inclusiv din partea celor fiscale, vamale şi altele.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.02.11 10:29 Silvica
    Sindicate au interes in asa contoale...
  2. 2016.02.11 20:53 vika
    Sindicatele sunt corupte şi imită zgomot(strigă,urlă,trâmbiţă, zbiară) atunci când li se ordonă. Sindicatele trebuie lipsite de garanţii(Garanţiile sindicatelor trebuie excluse din Codul Muncii) deacea că ei parazitează pe baza CM.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.