Economie

​CALMÂC: UE AR PUTEA RELUA FINANŢĂRILE PENTRU R. MOLDOVA ÎN CÂTEVA LUNI

17 martie, 2016

Discuțiile cu Fondul Monetar Internațional continuă iar în câteva luni Bruxellesul ar putea relua finanțările destinate Republicii Moldova, a declarat în cadrul unei emisiuni la Publika TV ministrul economiei și comerțului Octaian Calmâc.

Octavian Calmâc a precizat că a primit asigurări din partea UE că fondurile destinate Republicii Moldova vor fi deblocate imediat ce se va ajunge la o înțelegere de principiu cu FMI. Între timp , Chișinăul se pregătește să invite o misiune a FMI pentru a lansa negocierile privind semnarea unui nou acord. Discuții în acest sens vor avea loc și în aprilie la Washington când se va reuni boardul FMI, una din teme fiind Republica Moldova.

Condițiile cerute de FMI în 2015 au fost realizate – cele trei bănci cu probleme au fost lichidate, la alte trei bănci au fost efectuate audituri, iar tarifele la energie și gaz aprobate în vară au fost restabilite în toamna anului trecut.

"Alte condiții FMI nu a pus și suntem convinși că în timpul apropiat experții FMI sunt gata să vină și să lanseze aceste negocieri. În condițiile în care Republica Moldova va reuși să aibă un acord preliminar cu FMI, am primit toate asigurările că UE va redeschide finanțarea pentru Republica Moldova. În primul rând deblocarea finanțărilor pentru 2015 de aproximativ 20 de milioane de euro și cele planificate pentru 2016 care se cifrează la peste 80 de milioane de euro", a declarat ministrul Calmâc.

Totodată, Chișinăul așteaptă și acordarea primei tranșe din împrumutul promis de România. Octavian Calmâc a declarat că și oficialii europeni susțin acordarea acestui împrumut Republicii Moldova. "De la oficialii de la Bruxelles am primit asigurări că vor interveni și vor merge cu o solicitare către autoritățile din România ca să urgenteze debursarea acelor resurse având în vedere necesitățile noastre interne de moment. Pentru că nu este normal când bugetul de stat se creditează din piața internă la dobânzi extrem de mari", a punctat Octavian Calmâc.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.