Economie

KIEV CONSIDERĂ CĂ MOLDOVA A ÎNCĂLCAT REGULILE OMC INTRODUCÂND COTE LA PRODUCŢIA UCRAINEANĂ

29 aprilie, 2016

Restricţiile comerciale introduse de Moldova în privinţa importului de produse din lapte şi carne din Ucraina este o încălcare a normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi Acordului privind zona de liber schimb. Astfel a apreciat viceministrul Dezvoltării Economice şi Comerţului din Ucraina, Natalia Nikoliskaia, introducerea de către Guvernul RM a cotelor la unele mărfurilor ucrainene.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la presa ucraineană, ea consideră că aceasta, de asemenea, este „încălcare a relaţiilor de bună vecinătate între cele două ţări, care au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”.

„Astfel, din partea noastră va urma reacţie pe măsură”, a subliniat viceministrul.

Potrivit spuselor sale, la minister va avea loc o şedinţă în cadrul cărei vor fi elaborare propuneri de măsuri de răspuns din partea Ucrainei şi acestea vor fi prezentate Premierului şi Cabinetului de miniştri.

Asupra deciziei Guvernului RM a atras atenţie şi Asociaţia producătorilor de lpate din Ucraina (APL).

„Moldova va putea renunţa complet la producţia lactată din Ucraina din cauza producţiei proprii slab dezvoltate”, consideră membrii acesteia.

Asociaţia recunoaşte că după închiderea pieţei ruseşti producătorii ucraineni de lapte şi-au axa atenţia pe statele din spaţiul post-sovietic, în special pe Moldova. Acesta i-au revenit 12% din exporturile producţiei din lapte în anul 2015. La finele primului trimestru al anului 2016 cota exportului în RM a constituit 50,22% laptele şi frişca, 11,24% unt şi 38,46% caşcaval.

„În asemenea condiţii piaţa a fost invadată de produse ucrainene din lapte. Producătorii din lapte din Moldova şi-au exprimat indignarea acum o lună. În răspuns, Guvernul RM a exclus Ucraina din zona de liber schimb până la 31 decembrie 2016”, menţionează asociaţia.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, importul de lapte şi frişcă din Ucraina a fost limitat la 1 mie tone; chefir, iaurt şi smântână — 1 mie tone; unt, îngheţată, caşcaval şi brânză — 750 tone. Cota pentru mezeluri, crenvurşti şi conserve din carne va fi de 250 tone, la ciment — 500 t.

Depăşirea acestor cote se va impozita cu 10% pentru lapte şi frişcă; alte produse lactate – 15%; untul şi caşcavalul – de la 15% la 20% plus EUR500/tonă. Producţia din carne se va impozita cu 15%, iar cimentul cu 10%.

Totodată, nu se vor aplica taxe la laptele în cisterne şi lapte praf, importate ca materie primă de către producătorii şi procesatorii locali de lapte.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2016.04.29 15:07 Alexei
    Lapte moldoveneasca este mult mai gustos si sanatos ca din Ucraina!!!
  2. 2016.04.29 15:12 Stanislav
    Economia si piata moldoveneasca trebue sa fie deschise!!!
  3. 2016.04.29 15:13 Efimusca
    Da ce sa face Moldova daca si Ucrauina inchida piata sa?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.