Economie

LA NORDUL MOLDOVEI ÎNGHEŢURILE AU AFECTAT SUPRAFEŢE MARI DE LIVEZI, PLANTAŢII DE SFECLĂ DE ZAHĂR ŞI SOIA

29 aprilie, 2016

Mii de hectare de livezi de mere, prune şi cireşe din nordul Moldovei au suferit pe 26-27 aprilie din cauza temperaturilor joase.

Preşedintele Uniunii republicane a asociaţiilor agricultorilor UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a comunicat corespondentului agenţiei „INFOTAG” că îngheţuri au fost înregistrate în raioanele Briceni, Donduşeni, Edineţ, Ocniţa şi Rîşcani.

„Cifrel se precizează, dar informaţia care parvine la noi la organizatie este una dezastruoasa. Deja este clar că vorbim despre daune de milioane de lei”, a spus Slusari, menţionând că au suferit, de asemenea, suprafeţe mari plantate cu sfeclă de zahăr şi soia.

Potrivit spuselor sale, doar în raionul Donduşeni au îngheţat peste 600 hectare de sfeclă.

„În satele Colicăuţi şi Grimăncăuţi din raionul Briceni toate livezile de măr şi prune sunt compromise la 90%”, a menţionat el.

Conducerea UniAgroProtect a subliniat că din ianuarie 2016 statul nu a achitat agricultorilor subvenţii, deoarece până în prezent nu a fost aprobată Legea bugetului şi Regulamentul de subvenţionare, documentele care stabilesc direcţiile de subvenţionare şi lista culturilor şi riscurilor subvenţionate.

„În opinia mea, autorităţile statale sunt obligate să întreprindă următoarele măsuri de sprijin pentru agricultorii afectaţi: în regim de urgenţă să întreprindă măsurile prevăzută de legislaţie în acest sens, inclusiv şi măsuri de forţă majoră”, a spus dl Slusari, considerând că organele fiscale nu trebuie să aplice faţă de aceste gospodării penalizările şi amenzile pentru achitarea întârziată a impozitelor.

UniAgroProtect, de asemenea, consideră drept una din primele acţiuni ale Guvernului identificarea resurselor financiare pentru compensarea pierderilor suferite în urma îngheţurilor.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2016.04.29 16:36 Ion
    Este mare pacat...
  2. 2016.04.29 16:42 Filimon
    Acuma statu trebue sa ajuta macar cu ceva...
  3. 2016.04.29 16:44 Victoria
    Saraci agrarienii de la nordul tarii.
  4. 2016.04.30 17:30 Vera
    Bine daca livezile a fost asigurata la Moldasig, daca nu?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.