Economie

DELEGAŢIA FMI REIA DIALOGUL CU MOLDOVA PRIVIND POLITICILE ECONOMICE

24 mai, 2016

La Chişinău a sosit un grup de experţi în frunte cu Ivanna Vladkova-Hollar, pentru a continua dialogul privind politicile economice în Moldova.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la serviciul de presă al Guvernului, despre aceasta şefa delegaţiei a declarat luni, la întrevederea cu Prim-ministrul Pavel Filip.

Dna Vladkova-Hollar a menţionat că vizita este primul pas pentru discutarea acordului privind noul program de cooperare între FMI şi RM.

Potrivit spuselor sale, misiunea va analiza „ultimele evoluții din sectorul financiar-bancar, care necesită limite clare de reglementare şi independenţă operaţională pentru instituţiile de reglementare bancară”.

„Printre problemele majore ce urmează a fi soluționate se numără excluderea ingerinţei justiţiei în supravegherea şi reglementarea băncilor, asigurarea transparenței acționarilor finali, stabilirea unor mecanisme de gestionare a riscurilor de către băncile comerciale. Este important de a avea o strategie de acțiuni corectă, ca situația să nu se mai repete”, a spus şefa delegaţiei.

Premierul a mulţumit reprezentanţilor FMI pentru disponibilitatea de a continua dialogul privind politicile economice şi progresul reformelor.

„Pentru noi Acordul cu FMI este un acord-cheie, de care depind relaţiile cu partenerii de dezvoltare şi atmosfera din interiorul ţării. Guvernul este determinat şi hotărât să avanseze în implementarea reformelor şi să schimbe imaginea Republicii Moldova, restabilind încrederea partenerilor de dezvoltare şi a cetăţenilor”, a spus Premierul, menţionând printre priorităţile executivului reforma sistemului financiar-bancar, reforma justiţiei şi implementarea Strategiei anticorupție, asigurarea unui mediu de afaceri atractiv şi competitiv.

Şeful Guvernului a vorbit despre măsurile întreprinse, afirmând că indicele principal este stabilizarea situaţiei financiare.

„Pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri a fost introdus moratoriu la controalele de stat, au fost ghilotinate 169 de acte departamentale ale Serviciului vamal și eliminate circa 100 acte permisive. Cu suportul Corporației Financiare Internaționale a fost efectuată o evaluare a instituțiilor cu funcții de reglementare și control care va sta la baza unei reforme ample a acestora”, a spus Pavel Filip.

Misiunea se va afla în Republica Moldova până la sfârşitul săptămânii, agenda vizitei cuprinzând întrevederi cu conducerea Băncii Naţionale a Moldovei, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Ministerului Finanţelor şi şefii unor bănci comerciale.

Ca şi în cadrul vizitei precedente, misiunea nu are mandat de a negocia un nou program de sprijin financiar pentru Moldova.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.24 09:42 Victoria
    Este bine? nu? este foarte si foarte bine!!!
  2. 2016.05.24 09:46 Elena
    Fara sustinerea FMI guvernu nu are resurse pentru promovarea reformelor...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.