Economie

​KIEV CONSIDERĂ „ILEGALĂ ŞI NEFONDATĂ” INTRODUCEREA DE CĂTRE MOLDOVA A TAXELOR LA MĂRFURILE UCRAINENE

25 mai, 2016

Drept „ilegale şi nefondate” a apreciat Ministerul Dezvoltării Economice şi Comerţului din Ucraina măsurile restrictive introduse de Chişinău în privinţa unor mărfuri ucrainene.

În comunicatul Ministerului cu privire la consultările de la Chişinău ale experţilor ucraineni şi moldoveni, citat de agenţia „INFOTAG”, se vorbeşte că „îngrijorările Moldvei privind creşterea bruscă a volumelor exportului ucrainean în republică, în legătură cu introducerea de către Rusia a embargoului, nu sunt întemeiate”.

„Comparativ cu anii precedenţi, în prezent se atestă descreştere a exportului de produse ucrainene în RM. Iar declaraţia părţii moldoveneşti privind calitatea proastă a produselor lactate şi de carne din Ucraina şi ciment sunt nefondate, în special în contextul rezultatelor controlului întreprinderilor ucrainene din către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova şi eliberarea de către aceasta a permisiunii de export pentru 58 companii ucrainene”, menţionează ministerul.

Potrivit datelor acestuia, în anul 2015 schimburile comerciale între cele două state au însumat $565,6 mil., ceea ce este cu 29,8% sau $240 mil. mai puţin decât în anul precedent. Totodată, exportul de produse ucrainene în RM s-a redus cu 29,5% - până la $524,3 mil.

„Ucraina respectă toate normele juridice şi obligaţiile internaţionale, îndeplineşte cu stricteţe angajamentele asumate în cadrul Acordului privind Comerţul Liber în CSI. Eram siguri că şi Moldova, în contextul aspiraţiei comune de a urma calea pro-europeană conform Acordului de Asociere cu UE, este un stat care conştientizează clar angajamentele externe şi supremaţia dreptului”, a menţionat viceministrul Dezvoltării Economice, Reprezentantul comercial al Ucrainei, Natalia Nikolskaia.

Potrivit spuselor sale, „acţiunile Moldovei contravin ideilor pro-europene şi principiilor şi sunt apreciate în Ucraina drept neprietenoase şi discriminatorii”.

„Exportatorii noştri suportă pierderi de milioane, astfel că ne rezervăm dreptul de a aplica măsuri, ceea ce, în pofida structurii şi volumelor exportului moldovenesc în Ucraina, va prejudicia şi mai mult exportatorii moldoveni şi alte ramuri ale economiei Moldovei”, a subliniat Nikolskaia.

Ea speră că în cadrul vizitei din 6 iunie la Kiev a vicepremierului, ministrului Economiei din Moldova, Octavian Calmîc, şi întrevederii acestuia cu omologul ucrainean, Stepan Kubiv, se va „identifica o soluţie comună a problemei”.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, începând cu luna mai Guvernul Republicii Moldova a introdus restricţii la unele mărfuri ucrainene, şi anume produse din lapte şi carne, precum şi la ciment. Pentru acestea au fost stabilite cote, depăşirea căror se va taxa cu 10-20%. Decizia a fost luată la iniţiativa producătorilor autohtoni în vederea protejării pieţei interne şi va f valabilă doar până la sfârşitul anului curent.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.