Economie

​VICEPREMIERUL OCTAVIAN CALMÎC PARTICIPĂ LA A 70-A ŞEDINŢĂ A CONSILIULUI ECONOMIC CSI LA MOSCOVA

27 mai, 2016

Vicepremierul, ministrul Economiei Octavian Calmîc, participă vineri la a 70-a şedinţă a Consiliului economic al CSI, la Moscova.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul organizaţiei, agenda reuniunii include un complex vast de subiecte ce ţin de interacţiunea statelor CSI în economie. Astfel, obiectul discuţiilor o va face realizarea Planului acţiunilor comune de soluţionare a subiectelor actuale din sectorul financiar-bancar, precum şi a direcţiilor prioritare de cooperare în domeniul transportului pe perioada de până la 2020.

Vor fi examinate proiectele acordurilor de recunoaştere reciprocă a acreditării organelor de examinare a corespunderii, de cooperare în domeniul combaterii producerii şi răspândirii produselor contrafăcute.

Participanţii la reuniune vor mai discuta proiectul Strategiei de cooperare a statelor CSI în edificarea şi dezvoltarea unei societăţi informaţionale, planurile primilor paşi de realizare a Conceptului de cooperare în domeniul energetic, precum şi acţiunile din prima etapă de realizare a direcţiilor principale de cooperare în domeniul silviculturii şi industriei silvicole.

Membrilor Consiliului economic le va fi prezentată evaluarea climatului de afaceri, preferinţelor pentru investitori, zonelor libere economice, parcurilor industriale şi ştiinţifico-tehnice din statele CSI.

În cadrul vizitei la Moscova, Octavian Calmîc, s-a întrunit vineri dimineaţă cu vicepremierul FR, Dmitri Rogozin. Ei sunt copreşedinţi ai comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, şedinţa cărei va avea loc în viitorul apropiat la Moscova.

În cadrul întrevederii s-au discutat aspecte ale extinderii exportului de mărfuri moldoveneşti pe piaţa rusească şi posibilitatea de eliminare a barierelor netarifare din comerţul bilateral. Părţile au vorbit şi despre reglementarea livrărilor de produse agroindustriale şi vinicole consumatorilor din Rusia, dezvoltarea cooperării în domeniul transportului, precum şi majorarea cifrei permisiunilor pentru transportul auto marfar în anul 2016.

Ultima şedinţă a comisiei interguvernamentale a avut loc în noiembrie 2013, la Chişinău. După aceasta nu au mai avut loc reuniuni deoarece autorităţile FR au avut o reacţie negativă faţă de alegerea europeană a Moldovei. După ce la 27 iunie 2014 Moldova a semnat Acordul de Asociere RM-UE, Moscova a introdus restricţii la livrările unor mărfuri moldoveneşti.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.27 18:36 Elena
    Poate Rusia sa deschida piata pentru vin?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.