Economie

​FILIP A ÎNDEMNAT OAMENII DE AFACERI DIN CEHIA SĂ INVESTEASCĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA

10 iunie, 2016

Prim-ministrul Pavel Filip a îndemnat oamenii de afaceri din Cehia să investească în Republica Moldova pentru că țara noastră are potențial de dezvoltare a businessului. În cadrul unui briefing cu ocazia vizitei la Chișinău a prim-ministrului Cehiei, Bohuslav Sobotka, Pavel Filip a declarat că vizita delegației cehe la Chișinău denotă intensificarea relațiilor între Republica Moldova și Republica Cehă și reflectă expres voința ambilor părți de a oferi un nou impuls cooperării între cele două state.

„Doar de noi depinde să folosim eficient potențialul comercial existent între Moldova și Cehia, să sporim numărul investițiilor cehe în țara noastră și să încurajăm oamenii de afaceri din Republica Moldova să fie mai dinamici și să pătrundă pe piața cehă și viceversa. Invitația mea personală pentru investitorii cehi este „Veniți și investiți. Moldova este o țară cu un potențial pentru dezvoltarea afacerilor”, a fost mesajul lui Filip ca briefingul comun cu Sobotka.

Șeful Executivului a mai spus că Cehia este un partener cheie pentru Moldova și l-a asigurat pe premierul ceh că autoritățile de la Chișinău sunt dedicate continuării reformelor. „Știm că mai avem de lucru dar suntem pe calea cea bună și asta o recunosc și partenerii noștri externi. Am stabilizat țara, acum e important să menținem ritmul reformelor pentru a îndeplini obiectivul nostru – Moldova democratică și prosperă în familia europeană”, a mai adăugat premierul R. Moldova în cadrul briefingului.

Cei doi au avut astăzi o întrevedere la care au discutat mai multe subiect, inclusiv Acordul de Asociere. „Am vorbit despre procesul de implementare a Acordului de Asociere, care este prioritatea Nr. 1 al Guvernului în discuțiile cu UE. Am punctat progresele înregistrate în implementarea Foii de Parcurs. Contăm mult pe sprijinul Cehiei în modernizarea și europenizarea Republicii Moldova și apreciem faptul că Praga este pentru Chișinău și un bun partener de dezvoltare”, a spus Filip.

De cealaltă parte, Bohuslav Sobotka a apreciat faptul că Republica Moldova a făcut progrese importante din cele 3 țări care au încheiat Acordul de Asociere, țara noastră fiind pe primul loc la implementat prevederile acordului. Totodată oficialul ceh a spus că țara sa ar dori să contribuie la modernizarea diferitor domenii din Republica Moldova. „Am vrut să contribuim cu experiența noastră la modernizarea diferitor domenii din Republica Moldova. Republica Moldova este un exportator important de produse alimentare. Trebuie să ne orientăm la ridicarea acestui comerț. Tehnologiile cehe a putea să fie aplicate tocmai aici datorită calității și datorită prețului. Poate să aducă mecanizare în agricultură, sisteme de irigare. Pot să fie folosite capacitățile în domeniul industriei alimentare și de conservare”, a declarat Bohuslav Sobotka.

Cu ocazia vizitei la Chișinău a premierului ceh, cele două țări au semnat un memorandum de cooperare între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţia Cehă de Dezvoltare, în baza căruia Republica Cehă Cehia va oferi Republicii Moldova 100 de mii de europentru implementarea standardelor europene în construcții.

Din delegația premierul ceh fac parte și un grup de oameni de afaceri care participă la un forum economic moldo-ceh.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.