Economie

​ PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI SITUAȚIA PE PIAȚA DE CAPITAL ESTE NEVOIE DE STABILITATE ECONOMICĂ ȘI POLITICĂ - VICEPREȘEDINTELE CNPF, NINA DOSCA

29 iunie, 2016

Piața de capital din Republica Moldova, trecând etapa de restructurare, poate să atingă volume de tranzacții de peste 1 mlrd. lei, consideră vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Nina Dosca.

Într-un interviu exclusiv pentru agenția „INFOTAG” vicepreședintele CNPF a spus că nici pentru o ţară din Uniunea Europeană preluarea şi implementarea directivelor UE nu a decurs uşor.

„În prezent piaţa de capital trece printr-o perioadă de restructurare. Sperăm că după finalizarea procesului de restructurare, situaţia se va îmbunătăţi considerabil. Urmează să dezvoltăm un sistem de tranzacţionare la distanţă, un depozitar central performant cu sisteme electronice moderne. Trebuie să mergem doar înainte. Sperăm că piaţa din RM se va înviora, iar întreprinzătorii vor conştientiza că este mai uşor de atras investiţii prin plasarea de instrumente financiare, decât prin contractarea creditelor”, a menționat Nina Dosca.

Fiind întrebată de ce majoritatea cetăţenilor Moldovei preferă să-şi păstreze economiile în depozite bancare, dar nu încearcă să utilizeze o parte din aceste resurse pentru a cumpăra active tranzacţionate în cadrul pieţei de capital, Nina Dosca a spus că în trecut acest tip de investiții ale resurselor financiare a dezavantajat populația.

„Privatizarea contra bonuri patrimoniale, care a stat la începutul creării pieţei de capital în RM, nu a dat rezultatele scontate. Persoanele care au obţinut acţiuni contra bonuri se aşteptau să obţină dividende mari. Astfel şi până în prezent avem petiţii în care omenii sunt nemulţumiţi de faptul că au dat bonul şi nu au primit încă nici un leu drept dividende. O altă cauză este concurenţa instrumentelor bancare. De exemplu, dobânda la depozitele bancare nu se impozitează. În schimb, dividendele achitate acţionarilor sunt impozitate”, a explicat Nina Dosca.

Vicepreședintele CNPF a spus că în viitor organul de reglementare planifică să atingă un nivel nou de dezvoltare a pieței de capital.

„Dar pentru aceasta este nevoie nu doar de voinţa CNPF, ci şi de existenţa condiţiilor favorabile pentru atragerea investiţiilor, inclusiv de stabilitate politică şi economică”, a spus într-un interviu pentru agenția „INFOTAG” vicepreședintele CNPF, Nina Dosca.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.