Economie

​MOLDOVA ŞI UCRAINA VOR ANULA DE LA 1 OCTOMBRIE RESTRICŢIILE PENTRU TRANZITUL TRANSPORTULUI DE MĂRFURI

04 august, 2016

Moldova şi Ucraina intenţionează ca în următoarele două luni să anuleze restricţiile pentru tranzitul transportului de mărfuri. Despre aceasta a anunţat viceministrul Infrastructurii Ucrainei, Victor Dovgani, comentând rezultatele şedinţei grupului de lucru moldo-ucrainean pe problemele transportului, care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Chişinău.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa ucraineană, el a menţionat Protocolul semnat la şedinţă prevede ca până la 1 octombrie să fie introduse modificări în Acordul cu privire la comunicaţia internaţională auto, din 20 martie 1993, referitor la liberalizarea transportului auto şi anularea restricţiilor la tranzitul dintre cele două ţări.

Dovgani a menţionat că de anularea autorizaţiilor de tranzit este interesată, în primul rând Moldova, deoarece, având în vedere situaţia geografică şi dimensiunile RM, transportatorii ucraineni nu sunt interesaţi de tranzitul transportului auto, comparativ cu transportatorii moldoveni.

„În prezent, raportul cotelor-părţi care aleg tranzitul Moldovei şi Ucrainei constituie circa 70% şi, respectiv, 30%. Deocamdată este vorba de transportul de mărfuri, însă partea moldovenească vrea să anuleze restricţiile şi pentru transportul auto de pasageri”, a spus viceministrul.

El a menţionat că Ucraina speră să compenseze această măsură din contul liberalizării comunicaţiei aeriene.

„În decurs de două luni va fi semnat un acord între serviciile de aviaţie ale celor două ţări pentru liberalizarea comunicaţiei aeriene în condiţiile Acordului cu privire la spaţiul aerian comun între RM şi UE, care prevede majorarea frecvenţelor pentru companiile aeriene ucrainene. Astfel, vom majora numărul curselor companiile aeriene ucrainene la Chişinău”, a spus Dovgani.

Protocolul prevede, de asemenea, semnarea până la 1 octombrie a Acordului cu privire la dezvoltarea coridorului internaţional de transport „Marea Baltică – Marea Neagră – Marea Caspică”. Acesta are drept scop atragerea Căii Ferate a Moldovei de a participa la coridorul de transport şi micşorarea tarifelor la transportul feroviar.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.