Economie

​EXPERT-GRUP: PIERDERILE FINANCIARE DIN ECONOMIE, SILVICULTURĂ ȘI SĂNĂTATE SUNT DETERMINATE DE MANAGEMENTUL DEFECTUOS

25 august, 2016

Pierderile financiare din activitatea întreprinderilor cu capital majoritar de stat, din Fondul Forestier și ocrotirea sănătății sunt provocate, în primul rând, de un management defectuos. Aceasta este opinia centrului analitic Expert-Grup, care a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, analiza rapoartelor Curții de Conturi pentru jumătate de an.

Potrivit agenției INFOTAG, expertul Tatiana Sava a spus că, în afara managementului neefectiv, există o problemă ce ţine de lipsa unor obiective și indicatori de performanță, care ar descrie clar care sunt rezultatele pe care instituțiile și autoritățile publice ar trebui să le realizeze.

„O situație dificilă se creează cu dările de seamă care trebuie prezentate Ministerului Finanțelor, căci aproximativ 20 din 230 întreprinderi în general nu prezintă dări de seamă privind activitatea sa”, a menționat ea.

Potrivit expertei, eficacitatea managementului întreprinderilor de stat depinde de îndeplinirea sarcinilor propuse.

„Este necesar de a stabili condiții clare pentru conducere și de a le scrie detaliat în contract”, este convinsă Tatiana Sava.

Potrivit raportului, Agenția Proprietății Publice (APP) din cadrul Ministerului Economiei este unica instituție care monitorizează întreprinderile de stat. În decurs de jumătate de an întreprinderile de stat au înregistrat pierderi în mărime de 2,5 mlrd. lei.

În opinia expertului, „este necesar de a evalua gradul de importanță socială a întreprinderilor, iar ulterior unele întreprinderi să fie privatizate, ceea ce va permite scăderea pierderilor financiare ale statului”.

Expertul a atras atenția asupra situației în domeniul silviculturii și problemelor din cadrul agenției „Moldsilva”, unde „trebuie ugentată procedura de corectare a greșelilor în delimitarea incorectă a suprafețelor de pădure. În caz contrar, statul riscă să piardă peste 220 de hectare de pădure în favoarea unor agenți economici”.

Potrivit studiului, din cauza activității inefeciente a autorităților responsabile, statul a pierdut peste 300 hectare de pădure, iar defrișările ilegale au provocat pagube în valoare de 6 mil. lei.

Specialiștii Expert-Grup, de asemenea, au analizat situația din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Spitalului Clinic Republican și Institutului Mamei și Copilului.

„Principalele probleme în domeniul medicinii țin de lipsa planurilor de gestiune a crizelor bugetare și de administrarea nesatisfăcătoare a achizițiilor publice. Din cauza instabilității bugetare care a afectat sistemul de sănătate, aceste trei instituții au acumulat anul trecut datorii de aproape 140 mil. lei”, a menționat Expert-Grup.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.