Economie

CHIŞINĂUL ŞI BUCUREŞTIUL VOR ÎNTREPRINDE ACŢIUNI COMUNE PENTRU A CREA ÎN MOLDOVA UN SISTEM ENERGETIC EFICIENT

26 august, 2016

România va susţine eforturile Republicii Moldova în modernizarea și crearea unui sistem energetic eficient, care să corespundă standardelor europene. O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Energiei al României, Victor Vlad Grigorescu, la întrevederea de joi, la Chişinău, cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei RM, Octavian Calmîc.

Surse din cadrul Ministerului Economiei au relatat pentru INFOTAG că părţile au discutat aspectele colaborării bilaterale în domeniul energetic, implementarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre cele două state.

Miniștrii au convenit ca în timpul apropiat să fie elaborat un plan comun, care ar include mai multe activități bilaterale de cooperare în domeniul energetic, inclusiv prin inițierea unor proiecte investiționale în sistemul energetic al Republicii Moldova cu participarea companiilor din România.

La întrevedere au mai participat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, și Secretarul de Stat la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri al României, Sorana Baciu.

După cum a informat anterior INFOTAG, Moldova şi România şi-au interconectat sistemele de gaz prin conducta magistrală transfrontalieră de gaz Iaşi-Ungheni. Însă pentru a putea lucra la capacitate deplină, conducta trebuie prelungită până la Chişinău, fapt ce va deveni a doua etapă a proiectului. De asemenea, este planificată interconectarea reţelelor electrice ale celor două ţări prin staţiile back-to-back (pentru conectarea asincronă a sistemelor energetice) pe linia existentă de înaltă tensiune Isaccea-Vulcăneşti, precum şi pe două linii noi de înaltă tensiune, România-Ungheni-Străşeni şi Suceava-Bălţi.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.08.26 10:39 Vitalie
    Stagurile deja sunt pregatita pentru unirea mare...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.