Economie

GUVERNUL A INTERZIS IMPORTUL DE PORCI ŞI CARNE DIN UCRAINA

29 septembrie, 2016

Guvernul a interzis importul din Ucraina al animalelor receptive la virusul pestei porcine africane (porci domestici și mistreți), a materialului seminal, a cărnii, preparatelor, produselor și subproduselor de origine animală provenite de la aceste animale, precum și a materiei prime pentru furaje,

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, la şedinţa Guvernului, prim-ministrul Pavel Filip a spus că această măsură este temporară şi are drept scop de a nu admite răspândirea acestei boli a animalelor pe teritoriul Moldovei. Imediat ce situaţia din Ucraina se va îmbunătăţi, interdicţia va fi scoasă.

Specialiştii au întreprins măsuri excepţionale după ce în raionul Donduşeni au fost depistate două focare cu suspiciune de infectare cu virusul pestei porcine.. Se presupune că virusul a fost adus prin importul produselor din carne din Ucraina, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de infectare cu pesta porcină africană.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a aprobat un Plan de măsuri privind prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul prevede între altele că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va coordona acţiunile de prevenire a răspândirii pestei porcine africane şi va asigura fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţilor în vederea controlului virusului. Totodată, autorităţile vor efectua controale la punctele de trecere a frontierei de stat, pentru a elimina posibilitatea introducerii pe teritoriul Republicii Moldova a produselor de origine animală temporar interzise

Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmîc, acţiunile de restricţionare a importului nu încalcă parametrii Acordului de comerţ liber în CSI, deoarece la introducerea interdicţiei vor fi respectate toate procedurile pentru înştiinţarea autorităţilor din Ucraina despre necesitatea acestor măsuri, orientate spre protejarea pieţei interne şi a animalelor din ţară.

Totodată, instituţiile responsabile urmează să asigure o amplă campanie de informare a populației privind virusul pestei porcine, pentru a realiza un control mai bun al situației și a preveni răspândirea virusului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.29 12:55 Victoria
    Intrebati daca cumva nu sa scumpeasca la noi carne?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.