Economie

​MINISTRUL AGRICULTURII, EDUARD GRAMA, PROPUNE CA ÎN MOLDOVA SĂ FIE DESCHISĂ O REPREZENTANŢĂ A ROSSELHOZNADZOR

06 octombrie, 2016

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, i-a propus omologului său rus, Aleksandr Tkacev, să deschidă la Chişinău o reprezentanţă a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor).

Întrevederea lor a avut loc miercuri la Moscova, în cadrul expoziţiei agricole „Toamna de aur”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al ministerului, Eduard Grama a spus că deschiderea reprezentanţei „ar facilita relațiile comerciale dintre țări și ar simplifica procedurile de logistică pentru producătorii din Republica Moldova”. De asemenea, prezența experților ruși la Chișinău „ar garanta calitatea produselor moldovenești care ajung pe piața Federației Ruse”.

Eduard Grama a mulțumit omologului rus pentru invitația de a participa la deschiderea celei mai mari expoziții agricole din Rusia şi l-a felicitat cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor în agricultură, sărbătorită în Rusia în cea de-a două duminică a lunii octombrie.

Potrivit comunicatului ministerului rus, Aleksandr Tkacev a menţionat „dinamica pozitivă a rulajului comercial între cele două state, care a crescut cu 21% comparativ cu perioada similară a anului 2015, iar volumul livrărilor în Rusia de produse agricole tradiţionale pentru Moldova a crescut cu 27%. Este vorba de mere, pere, gutui, caise, prune, vişine şi cireşe”.

Potrivit lui, în 2016, creşterea importantă a volumelor de producţie moldovenească s-a produs graţie activităţii intense a instituţiilor de supraveghere din cele două ţări.

„Partea rusă este dispusă să coopereze cu colegii din Moldova pe diferite ramuri ale agriculturii. În prezent, ţările lucrează asupra coordonării Foii de parcurs pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice ruso-moldoveneşti pentru anii 2016-2017. Sunt convins că acest document va ajuta la stabilirea unui bun fundament pentru dezvoltarea unei cooperări reciproc avantajoase pe viitor, iar întâlnirea noastră de astăzi va consolida relaţiile ruso-moldoveneşti în domeniul agriculturii”, a încheiat ministrul rus.

INFOTAG precizează: La expoziţia „Toamna de aur” participă circa 2,5 mii de companii nu doar din Rusia, ci şi din 10 ţări ale lumii, inclusiv din Ucraina. În acest an nicio companie agricolă din Moldova nu participă la expoziţie.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.06 18:07 Elena
    De ce nu? numfi daca asta ajuta cu exportu in piata rusa.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.