Economie

​ÎN SEPTEMBRIE, OFERTA DE VALUTĂ A ACOPERIT CEREREA DE VALUTĂ ÎN MOLDOVA CU APROAPE O TREIME

24 octombrie, 2016

În luna septembrie, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 130,3% comparativ cu 159,5% în luna august.

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au relatat pentru INFOTAG că reducerea excesului de valută în raport cu luna precedentă a fost condiționată, pe de o parte, de scăderea ofertei nete de valută de la persoanele fizice cu $26,3 mil. (12,1%) și, pe de altă parte, de creșterea cererii nete de valută din partea agenților economici cu $10,4 mil. (7.6%).

Surplusul de valută consemnat pe piața valutară locală a fost absorbit integral de BNM prin intervenții de procurare a $63 mil. (-$31,4 mil.). În aceste condiții, cursul mediu al monedei naționale în raport cu dolarul SUA s-a depreciat nesemnificativ față de luna august, cu 0,1%, până la 19.7850. În același timp, cursul înregistrat la finele lunii septembrie a consemnat o evoluție opusă într-o proporție similară.

Referitor la structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoră i-a revenit în continuare monedei unice europene – 66,1% (-6,3 p.p.), urmată de dolarul SUA – 21,3% (+6,4 p.p.) și rubla rusească – 11% (a rămas neschimbată).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.24 16:13 Rebeca
    Pina cum inca nu este strasnik, styrasnic sa fie atuncea chind numai BNM sa vinde valuta.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.